1
min read
A- A+
Pročitano

Kocijančić: Proširenje i dalje visoko na agendi EU, poglavlja 23 i 24 najveći izazovi

08/11/2019 - 18:56
Autor:Fos Media
180 pregleda

Zapadni Balkan je u srcu Evrope i integracija tih zemalja ostaje visoko na strategijskoj agendi Evropske unije, saopšteno je iz kabineta odlazeće visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbjednost, Federike Mogerini.

foto

Foto: Zorana Jevtić/Kurir

Portparolka visoke predstavnice, Maja Kocijančič, kazala je za Novu M da je Crna Gora ostvarila značajan napredak, a najizazovnija za dalji progres ka Briselu i dalje ostaju poglavlja 23 i 24.

Kako je navela, Crna Gora je napravila evidentno sveukupan napredak u pristupnim pregovorima sa EU, sa otvorena 32 od 35 poglavlja i privremeno zatvorena tri, kao i u usklađivanju sa evropskim pravnim tekovinama u većini oblasti.

"Ipak, sa cjelokupnim institucionalnim i značajnim dijelom pravnog okvira sada je najvažnije da sistem vladavine prava pokaže opipljivije rezultate i održiv napredak. Tempo pristupnih pregovora definisan je crnogorskim napretkom u sprovođenju reformi, konkretno na polju vladavine prava i poglavljima koja se tiču toga“, kazala je Kocijančić.

Zato, kako je rekla, Crna Gora sada mora proaktivno da istupi i pronađe novu snagu za nastavak reformi.

Najveći uzazovi, kazali su iz kabineta Mogerini, i dalje ostaju poglavlja 23 i 24 - borba protiv korupcije, kriminala, pravosuđe i temeljna prava, koja su prioritet na putu ka EU.

Komentarišući neotvaranje pregovora sa Skopljem i Tiranom, Kocijančić je rekla da dijele razočaranje sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, i da će EU nastaviti da bude pouzdan partner zemljama regiona.

"Naša posvećenost evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana ostaje nepokolebljiva i EU integracije ovog regiona ostaju visoko na strategijskoj agendi, u interesu svih. Zato će se EU ponovo baviti ovom temom prije Samita lidera Zapadnog Balkana početkom maja 2020", istakla je Kocijančić.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari