3
min read
A- A+
Pročitano

Medojević: Zapad poslao poruku Đukanoviću, trenutak iskoristiti za radikalni rez

15/09/2020 - 21:37
Autor:Fos Media
689 pregleda

Jedan od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" koja je na izborima u Crnoj Gori osvojila 27 mandata, predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević izjavio je u Pressingu na N1 da pregovaraju sa manjinskim partijama Bošnjaka i Albanaca koje su, kako kaže, dobile jasan signal posle čestitke ambasadorke SAD. Dodaje da im je cilj da povećaju formalno malu većinu. 

foto

Foto: N1

Kaže da je lideru DPS-a ovog puta međunarodna zajednica poslala jasnu poruku da ne koristi trikove kao 2016, kad je "organizovao lažni državni udar". Ovaj trenutak treba iskoristiti za radikalan rez, dodao je, prenosi N1.

Predsjednik Pokreta za promjene kaže da su izbori u Crnoj Gori bili nefer i nedemokratski, da su postojali pritisci i ucjene, da je bilo više upisanih birača, i da je rijetkost da se u tim uslovima iskaže volja građana - da pobijede na način koji nije zabilježen - "bez ikakvog incidenta i kapi krvi, iako su mnogi sumnjali da će to mirno da se odigra".

Smatra da je tu ključnu ulogu odigrao međunarodni faktor, za razliku 2016. godine, kada su, kako podsjeća, "Demokratski front i opozicija takođe pobijedili režim Đukanovića", ali je "on (Đukanović) na izborni dan, u saradnji sa bezbjednosnim službama, organizovao lažni državni udar" i smanjio izlaznost za pet do sedam procenata i pobijedio jedva sa jednim poslanikom razlike. Ovaj put je međunarodna zajednica poslala jasnu poruku da mu ovog puta ne padnu na pamet takvi trikovi i da mora da se poštuje volja birača, dodao je Medojević.

Desila se, kaže, velika istorijska promjena, ali prije svega zbog stava SAD, Velike Britanije i Njemačke, pa "Đukanović nije posegao ovog puta za arsenalom mogućih incidenata kao 2016". Crna Gora je zemlja članica NATO i kandidat za ulazak u EU i vrlo je važno bilo da jedna takva država sprovede izbore mirno i mislim da je to to, naveo je Medojević.

U toku su, prenio je, razgovori sa partijom manjinskih naroda - Albancima i Bošnjacima. "Nama je cilj da povećamo formalno malu većinu, od jednog poslanika, i kako stvari idu, posebno posle podrške ambasadorke SAD, to je bio jasan signal partijama manjina da je ova Vlada demokratski izabrana, da neće mijenjati spoljnopolitički kurs Crne Gore, da će se boriti protiv korupcije i kriminala i da bi bilo dobro da se pridruže većini", rekao je u Pressingu Medojević.

Na pitanje kome pripadaju mandati u Crnoj Gori, Medojević kaže da, po Ustavu, pripadaju poslanicima. Govoreći o mogućnosti da dođe do promjene izborne volje na taj način - po konstituisanu Skupštine Crne Gore, Medojević kaže da su sa svih adresa iz međunarodne zajednice stigle čestitke o pobjedi, tako da bi "svaki takav pokušaj od međunarodne zajednice bio doživljen kao napad na demokratiju i volju građana".

Đukanović je iskusan političar, da zna da pročita poruke koje je dobio sa Zapada, i zna da za jednu takvu avanturu nema podršku, naveo je Medojević.

Upitan u kom pravcu će ići kohabitacija, Medojević ponavlja da su prvi put u istoriji Crne Gore, "mirno, na izborima, smijenili jednu totalitarnu vlast", dodaje da imaju 15 dana da formiraju Skupštinu Crne Gore, da treba da se zakaže konstitutivna sjednica parlamenta da bi se izabralo rukovodstvo parlamenta i da bi se verifikovala većina. "Naš kandidat za premijera, gospodin Zdravko Krivokapić ima već 41 poslanika koliko mu je minimalno potrebno da traži mandat od Đukanovića, i mi se nadamo da će biti tri ili četiri mandata više", navodi.

Medojević kaže da u Crnoj Gori neće biti klasične kohabitacije. "Ovo je specifična situacija kako će se ponašati parlamentarna većina i Vlada prema diktatoru koji je predsjednik države", naveo je, dodajući da treba prvo da konstituišu tu većinu, pa da iznesu neke strategije i ideje.

"Ovaj trenutak treba iskoristiti za radikalne rezove, za totalni diskontinuitet sa jednim totalitarnim režimom", naveo je, prenosi N1.

Kaže da je Đukanović ostavio "brojne dokaze za krivična djela" i ukoliko, kako kaže, uspiju brzo da sprovedu reforme i očiste tužilaštvo i pravosuđe od njegovih (Đukanovićevih) ljudi, da bi "vrlo brzo bio suočen sa istragama", da bi se doveo u pitanje imunitet, o kom odlučuje skupština. Dodaje da će se, među glavnim pitanjima, postaviti ono o ulozi Đukanovića u "zločinima, korupciji..." Dodaje da Đukanović ima lobiste i u SAD i EU. Smatra da on gubi međunarodnu podršku, i da razna međunarodna tijela govore da je ključni problem Crne Gore korupcija, i to što imaju kriminalne kartele "koji su povezani sa službama bezbjednosti" i postaju sve ozbiljnija prijetnja i SAD i zemljama Evrope.

Medojević kaže da je, po Ustavu Crne Gore, sva vlast u Vladi, a da procentualno oko pet posto vlasti ima Đukanović.

Podsjetio je na sporazum koji su potpisali predstavnici koalicije i naveo da samo treba da rade na reformama i poštuju spoljnopolitičke prioritete Đukanoviće vlade - odnosno da nema nikakvih promjena kad je u pitanju status Crne Gore u NATO-u, nema povlačenja priznanja Kosova, niti pokretanja i insistiranja na identitetskim pitanjima. Kaže da je to prihvaćeno i od strane srpskih partija, da niko nije imao primjedbu, Rusija je bila neutralna, "a pozicija Srbije je bila vrlo korektna i neutralna, bez nekih prevelikih miješanja".

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari