1
min read
A- A+
Pročitano

Molebani večeras u više crnogorskih gradova

28/06/2020 - 19:50
Autor:Fos Media
691 pregleda

Molebani u hramovima i crkvama održani su večeras u više crnogorskih gradova.

Foto: Twitter/Agencije

Foto: Odbrana crkve, Instagram

U Podgorici je moleban počeo u 19 sati u Hramu Hristovog Vaskrsenja, a okupljeni građani su i u Nikšiću, Pljevljima, Beranama... 

f

Nikšić 
f

Nikšić (Foto: FOS media)

Nakon molebana u sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u ime doktora i magistara obratio se Dušan Krcunović, koji je pročitao saopštenje koje je za sada potpisalo 119 profesora, doktora, magistara.

"Veliki broj Nikšićana odabrao je nauku kao životni poziv. Smisao tog izbora je da se znanjem i istraživanjem, prosvjetom i obrazovanjem stalno proširuje ljudski horizont, ali i zajednica slobodnih ljudi. Ono što nas je sabralo jeste donošenje tzv. Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Cilj tog Zakona je da razbaštini naše eparhije i Mitropoliju crnogorsko-primorsku; da nas odvoji od naše crkve kao „stuba i tvrđave istine“, da oskrnavi našu tradiciju koja predstavlja temelj našeg vjekovnog postojanja", dodao je on. 

Prema njegovim riječima, zakoni koji se donose moraju i da obavezuju, ali i da spajaju ljude, a ne da proizvode bratske podjele.

"Zato se ovim oglašavanjem pridružujemo našim kolegama profesorima, ljekarima, advokatima, studentima i svim slobodnomislećim ljudima u Crnoj Gori. Svako slovo ovog diskriminatorskog Zakona svirepo ubija dušu svakog od nas, ubija dušu crnogorskog društva kao cjeline – ali nas zato „Duh oživljava“. Oživljava nas Duh slobode „koji diše gdje hoće“, prema svojim zakonima vjere i ljubavi. Svi znamo da je sloboda uslov vjere, znanja i zdravlja. A čovjek je zdrav samo ako je cjelovit, ako se u njemu ne isključuju vjera i razum", poručio je Krcunović. 

f

Nikšić

U Nikšiću je nakon molebana više stotina građana krenulo u protestnu šetnju ulicama grada skandirajući "Ne damo svetinje", iako je sveštenik Ostoja Knežević pozvao okupljenje da se raziđu kućama.

On je takođe naglasio da se poštuju mjere prilikom ulaska u hram i cjelivanja ikona. 

Veliki broj građana je bio okupljen i na Trgu slobode gdje su izgovarali molitvu Oče naš. 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari