1
min read
A- A+
Pročitano

Nikolić: Crna Gora da povede računa o prirodnom bogatstvu

15/09/2020 - 11:43
Autor:Fos Media
73 pregleda

Ekološka država Crna Gora je zemlja sa pet zvjezdica – pet nacionalnih parkova, gdje treba prebrisati patinu – da bi opet zasijali punim sjajem, za šta je neophodno pravilno upravljanje njima, kao i cijeli projekat propisanog odlaganja otpada po naseljima i sprječavanje zagađivača da ih i dalje uništavaju, saopštio je član podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA Predrag Nikolić.

Foto: Twitter/Agencije

Foto: URA

Kako je kazao, to se posebno odnosi na NP Skadarsko jezero.

"Ono je možda u ovom trenutku ekološki najugroženije od svih nacionalnih parkova. Ako za nešto mora da se skupi novac – to su prečišćivači otpadnih voda i pravilno upravljanje otpadom, da nam se ne pojave užasne slike smeća koje riječne bujice postave na vidljiva mjesta, bez podatka o firmama i zagađivačima koji nijesu toliko vidljivi. Za te projekte sigurno ćemo obezbijediti sredstva iz EU fondova", dodao je Nikolić. 

Nikolić je istakao da se mora raditi na reformi Ministarstva za održivi razvoj i turizam (MORT).

"Novi MORT ne smije na čelu imati ministra koji će poručiti novinarki – ako volite šumu idite i živite u njoj, niti nazvati Taru bujičnim potokom. Niti se smije bilo koji infrastrukturni projekat realizovati kroz projekat u kom se zaboravljaju petlje ili uništava životna sredina", napominje on.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je zemlja i prirodnih parkova, jezera, vrhova i vidikovaca koji ostavljaju bez daha turiste, i u tome je ogroman potencijal.

"Ako uvežemo domaće proizvođače hrane i zajednički nastupimo na tržištu prema turistima, konačno ćemo da shvatimo šta imamo i da se to zove – unikatni proizvod. Trendovi su trendovi – ono što neće biti trend nego konstanta, to je takva raznolikost svakog NP-a i sjajnih parkova priroda, do kojih treba nekada da pređete i kilometre pješačeći. U tom pravcu je neophodna kompletna reforma lokalnih turističkih organizacija zajedno sa MORT-om", kazao je on.

Član podgoričkog odbora URE je još saopštio da je sada prilika da uvidimo kako se radi kada se na prava mjesta postave pravi ljudi – stručnjaci.

"Ne politički podobnici bilo koje partije, što je i ključ uspjeha u svim djelatnostima. Ako smo oslobodili Crnu Goru i olovkom joj dali slobodu – onda treba da pokažemo kako se radi. Stručno, mjerljivo i transparentno. Jer pitanje zaštite životne sredine je preventiva – a ne pitanje metli", zaključio je Nikolić

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari