1
min read
A- A+
Pročitano

OEBS: Đukanović imao institucionalnu prednost; privatni mediji stranački opredijeljeni

16/04/2018 - 15:39
Autor:Danilo Ajković
534 pregleda

Predsjednički izbori protekli su uredno uz poštovanje fundamentalnih sloboda, dok je kandidat DPS-a Milo Đukanović uživao institucionalnu prednost, glase preliminarni zaključci Međunarodne misije za posmatranje izbora OEBS-a i ODIHR-a.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Izborni dan je uglavnom protekao uredno, uprkos nekolicini proceduralnih nepravilnosti koje su primijećene, saopšteno je dan nakon predsjedničkih izbora na kojima je u prvom krugu pobijedio Milo Đukanović.

"Posmatraći Međunarodne misije za posmatranje izbora prijavili su indikacije kupovine glasova i korišćenje spiskova kako bi se pratilo koji su birači glasali, a opštinske izborne komisije primile su šest pritužbi u vezi sa takvim kršenjima", navela je Tana de Zulueta iz ODIHR-a.

Pročitajte i ovo: Vukadinović: Đukanović pobijedio jer opozicija ide ka političkom samoubistvu 

Zulueta je kazala da su kandidati slobodno vodili kampanju a mediji su obezbijedili platformu za predstavljanje njihovih stavova i mišljenja.

"Nedostatak analitičkog izvještavanja i odsustvo vodećeg kandidatau televizijskim debatama, uskratili su mogućnost biračima da donesu informisanu odluku", kazala je on.a

Mnogobrojni sagovornici Međunarodne misije za posmatranje izbora iz opozicije i organizacija civilnog društva su prijavili navodne glasine o zapošljavanju državnih službenika, što je, kako navode, zabranjeno tokom izbornog perioda, kao i kupovinu glasova i prikupljanje ličnih dokumentata, kako bi onemogućili birače da glasaju.

"Ovi povremeno kredibilni navodi, koji se često ponavljaju, a u vezi sa pritskom na birače da podrže Đukanovića, negativno su uticali na atmosferu kampanje. Takva praksa je u suprotnosti sa stavom Kopenhagenskog dokumenta OEBS-a."

Zulueta je kazala da je Državna izborna komisija ispunila većinu zakonskih rokova, ali nije pokazala transparentnost, s obzirom na to da odluke nisu bile objavljivanje, a sjednice nisu bile dostupne medijima. 

OEBS je naveo da je Javni servis RTCG ispunio zakonsku obavezu besplatnog predstavljanja kandidata, kao i organizovanje intervjua sa njima i televizijskih debata.

"Privatni mediji koje je pratila Misija izvještavali su prema stranačkoj opredijeljenosti", navodi se u preliminarnim zaključcima. 

 

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari