1
min read
A- A+
Pročitano

Opozvan rumunski ambasador u Podgorici, smijenjeno 25 njegovih kolega

16/09/2020 - 8:32
Autor:Bogdan Varagić
924 pregleda

Ambasador Rumunije u Crnoj Gori Ferdinand Nađi (58) opozvan je sa tog položaja prije nekoliko dana dekretom predsjednika Klausa Johanisa.

foto

Foto: Pan-Europa Crna Gora/Twitter

Njegovo ime našlo se na ovonedjeljnom spisku 14 ambasadora koje je šef rumunske države opozvao sa položaja, čime je broj smijenjenih diplomata nakon dekreta od prošlog petka porastao na 26.

Nađi je na ambasadorsko mjesto u Podgorici stigao 2013. godine. Trajanje njegovog mandata nije uobičajeno u svijetu diplomatije budući da prosječan staž ambasadora u nekoj prijestonici iznosi četiri do pet godina.

Crna Gora mu je bila prvo ambasadorsko zaduženje, a prethodno je dugi niz godina radio za nekoliko rumunskih ministarstava i vladinih agencija. On će svoju misiju u Crnoj Gori okončati za najviše 90 dana od dana objavljivanja predsjedničkog dekreta.

Johanis je između ostalih opozvao ambasadore iz zemalja regiona kao što su Albanija, Bosna i Hercegovina, Bugarska, Mađarska i Sjeverna Makedonija, zatim one pri međunarodnim organizacijama.

Od politički značajnih država smijenjeni su Dan Mihalače koji je Rumuniju predstavljao u Velikoj Britaniji, Vasil Soare kao predstavnik u Rusiji i Gabrijel-Katalin Šopanda u Turskoj. Kao glavni razlog za ovakvo miješanje karata u diplomatskoj službi navodi se istek mandata, mada je u nekim slučajevima jasno da se radi o novonastalim spoljnopolitičkim okolnostima.

Većinu njih je upravo Johanis naimenovao 2016. godine. Za sada nisu objavljena imena diplomata koji će zamijeniti smijenjene ambasadore.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari