1
min read
A- A+
Pročitano

Ostavke zbog odluka ASK podnijeli predsjednik SO Budva, odbornici i direktori

07/11/2019 - 7:10
Autor:Bogdan Varagić
1860 pregleda

Više javnih funkcionera, među kojima su odbornici, direktori u ministarstvima, direktori škola i prvi čovjek parlamenta u metropoli turizma, podnijelo je ostavke na određene funkcije zbog kršenja Zakona o sprečavanju korupcije i sukoba interesa, objavila je Agencija za antikorupciju.

foto

Foto: YouTube/Screenshot

Nakon odluka i mišljenja Agencije ostavke je u periodu od aprila do juna 2019. podnijelo 15 javnih funkcionera. Više od polovine tog broja čine odbornici u lokalnim parlamentima.

Među funkcionerima koji su uvažili odluke ASK ističe se predsjednik Skupštine opštine Budva Krsto Radović (Demokrate), koji je napustio izvršni odbor Turističke organizacije Budva u kojem je svojevremeno zarađivao 270 eura mjesečno. Radović je tada u postupku pred ASK izjavio da će sav ostvareni prihod u iznosu od 3.240 eura uplatiti u državni budžet i da je zbog toga već kažnjen novčano sa 365 eura od strane Suda za prekršaje.

U Skupštini opštine Nikšić ostavke su podnijeli direktorica bolnice Brezovik Gordana Reljić (DPS) i direktor Osnovne škole „Dobrislav Đedo Perunović“ Novica Gardašević (DPS).

Bez dvije članice ostala je i SO Mojkovac, u kojoj su ostavke podnijele Sonja Damjanović, direktorica Centra za socijalni rad za Mojkovac i Kolašin i Mirjana Zindović, članica upravnog odbora Agencije za lijekove i medicinska sredstva. Obje su članice Demokratske partije socijalista.

Nadalje, ostavke zbog nespojivosti funkcija podnijeli su izvršni direktor Sportskog centra Berane Darko Bubanja (SNP), član Savjeta Agencije za civilno vazduhoplovstvo Nikola Gegaj (DPS) u SO Tuzi i direktor OŠ „Donja Lovnica“ u Rožajama Asmir Hasović (BS). Odbornik u Kolašinu Marko Vlahović (DPS), kako je navedeno u dokumentu, nastavio je da obavlja posao rukovodioca u NP „Biogradska gora“.

Nasuprot njima, odbornički mandat odlučili su da zadrže Mevludin Dizdarević (BS, Tuzi) koji je podnio ostavku kao član Savjeta Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore, Saša Bošković (DPS) iz SO Mojkovac koji je napustio Odbor direktora Željezničkog prevoza Crne Gore i Predrag Anđušić (DPS, Golubovci) podnijevši ostavku u Odboru direktora kompanije „Plodovi Crne Gore“.

Generalni direktor Direktorata za pomorski saobraćaj Vladan Radonjić više nije član Upravnog odbora ronilačkog centra za podvodno deminiranje i obuku ronilaca, dok je direktorica Direktorata za politiku javnih nabavki u Ministarstvu finansija Jelena Jovetić podnijela ostavke u upravnim odborima Fonda za zaštitu depozita i Fonda za zdravstveno osiguranje.

Direktor  škole za osnovno muzičko obrazovanje „Petar II Petrović Njegoš“ u Baru Miro Kruščić odrekao se naknade po osnovu članstva u UO Kulturnog centra i napustio odbor OŠ „Blažo Jokov Orlandić“ u toj opštini.

Agencija za sprečavanje korupcije u navedenom tromjesečju izrekla je 46 sankcija i novčane kazne u iznosu od 11.550 eura. Dodatno, crnogorski sudovi su izrekli mjere oduzimanja imovinske koristi stečene prekršajima u iznosu od 15.104 eura, koje se odnose na sticanje prihoda po osnovu članstva u upravnim odborima osoba koje su već imale status javnog funkcionera po drugom osnovu.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari