1
min read
A- A+
Pročitano

Prioritet reforme donošenje zakona o Vladi i Skupštini

15/09/2020 - 14:25
Autor:Fos Media
94 pregleda

Donošenje zakona o Vladi Crne Gore i zakona o Skupštini Crne Gore treba da budu među prioritetima reforme javne uprave, kao i smanjenje ukupnih troškova za zarade u javnom sektoru na centralnom i lokalnim nivoima, smatraju u NVO Akcija za socijalnu pravdu (ASP).

f

Foto: FOS Media

Ta NVO uputila je ove preporuke Ministarstvu javne uprave, u okviru javne rasprave za Strategiju reforme javne uprave 2021-2025. godine, koja je u toku.

"Ni deceniju i po od nezavisnosti, Crna Gora nema zakone o Vladi i Skupštini, već izvršni i zakonodavni organ postupaju po poslovnicima o radu (uz Ustav), pa je u pravnom sistemu zemlje ogromna praznina, koja stvara prostor za moguće zloupotrebe i tumačenja 'po potrebi'. Upravo je situacija sa korona virusom pokazala brojne nedostatnosti u vezi pravnih postupanja, a proteklog proljeća zemlja je faktički bila u vanrednom stanju, iako ono nikada nije poglašeno. Takođe, Vlada odlazećeg premijera Duška Markovića je u periodu izborne kampanje redovno održavala sjednice, a sa njima je nastavila i nakon izgubljenih izbora, donoseći na desetine bitnih odluka i akata, iako sada ima pravo da donosi samo akte tehničke prirode. Kako bi se ovakve sadašnje, ali i sve buduće situacije, učinile pravno neupitnim, te naročito što postoje setovi drugih zakona o upravi, poput zakona o državnoj upravi ili državnim službenicima i namještenicima, to se predlaže kao priritet donošenje zakona o Skupštini i Vladi", naglašavaju u ASP.

Pored toga, ASP je u preporukama navela da je neophodno izmijeniti Zakon o državnim službenicima i namještenicima, sa ciljem da se uklone rješenja, koja omogućavaju zapošljavanja po političkoj, nepotističkoj ili drugoj vrsti podobnosti.

"Postojećim rješenjima data su široka diskreciona ovlašćenja starješinama organa za donošenje odluka o zapošljavanjima, umjesto da prijem bude isključivo po profesionalnim referencama, jer je to način da se dođe do profesionalne i kompetentne uprave. Takođe je neophodno iz Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru isključiti one odredbe koje pojedinim kategorijama državnih službenika daju dodatne privilegije", ističe se u saopštenju.

U cilju smanjenja preglomazne državne i lokalne administracije, koja je odavno "teg o vratu" javnim finansijama, ASP ukazuje da je do sada izostajao stvarni oblik kontrole realizacije planova optimizacije javne uprave, pa je broj zaposlenih rastao, umjesto da se smanjuje.

"Strategijom reforme javne uprave u narednom periodu treba otvoriti i pitanje održivosti lokalnih samouprava u zemlji, kao i obezbijediti značajno veći nivo ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama, u skladu sa međunarodnim standardima i dostignućima", zaključuju u ASP-u.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari