1
min read
A- A+
Pročitano

Mandić: Na molbu Amfilohija DF odustao od plana da spriječi glasanje

24/12/2019 - 12:10
Autor:Fos Media
6798 pregleda

Počela je sjednica Parlamenta na čijem dnevnom redu su, između ostalih tačaka, i predlog budžeta za narednu godinu i Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Mandić

UŽIVO Skupština:

 

Demokratski front (DF)  je, na poziv mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, odustao od namjere da spriječi glasanje o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti, poručio je jedan od lidera tog političkog saveza, Andrija Mandić.

„Odustali smo od onog što smo planirali na molbu mitropolita. Htjeli smo napravimo "bugarsku skupštinu" ovdje u našoj Skupštini. To je ona skuština koja ne može da se održi, a imali smo snage za to“, kazao je Mandić u parlamentu.

Predsjednik Skupštine Ivan Brajović je kazao je "lijepo što je DF dobio takvu sugestiju od mitropolita Amfilohija", ali da će država funkcionisati tako da bude na usluzi svim građanima Crne Gore, te da niko neće napadati nekažnjeno njene institucije.

Reagujući na izjave Mandića poslanik Andrija Popović zatražio je od predsjednika Skupštine da "sve poslanike zaštiti od uvredljivih riječi".

Mandić je kazao i da "ako za šta vrijedi poginuti i stradati to je za svoju crkvu i svoju vjeru".Dodao je da se u Skupštini danas "radi jedna opasna stvar" i da "svi navlače veliki grijeh i prokletstvo na svoje porodice".

"Jutros su mnogima od nas i suze krenule kako smo gledali kako ispred Skupštine dolazi naše monaštvo i sveštenstvo", kazao je  Mandić.

On je pozvao i poslanike muslimanske i katoličke vjere da ne glasaju za zakon uperen, kako je kazao, protiv pravoslavne crkve.

Parlament će glasati o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovjesti

Utvrđivanjem dnevnog reda današnjeg zasijedanja Skupštine utvrđeno je da će se danas raspravljati o Predlogu zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Prethodno je nezavisni poslanik Aleksandar Damjanović zatražio da se sa dnevnog reda skine Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Međutim, predlog Damjanovića nije prošao, za je glasalo 19, protiv 32, dok su dva poslanika bila uzdržana.

dtgcd

Foto: Printscreen

Podsjetimo, da je taj Predlog zakona u skladu sa Ustavom danas je glasalo sedam članova Odbora iz vladajuće koalicije, dok su dva, iz opozicije, bili protiv.

Predstavnik Demokratskog fronta Milun Zogović zahtijevao je da se članovi Odbora izjasne prozivkom kako bi, kako je kazao, ostalo zapisano ko je zbog partijske direktive pogazio moralne i profesionalne standarde.

Potpredsjednik vlade Zoran Pažin je kazao da predlaganjem zakona o slobodi vjeroispovijesti, Vlada ispunjava ustavnu i programsku obavezu da obezbijedi jednaka prava i slobode svih vjerskih zajednica i vjernika u Crnoj Gori, ali i onih građana koji nijesu vjernici.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari