1
min read
A- A+
Pročitano

Vlada se založila za rasvjetljavanje zločina u Štrpcima

14/03/2019 - 19:16
Autor:Fos Media
91 pregleda

Premijer Duško Marković upoznao je Vladu o svom nedavnom sastanku sa predstavnicima porodica građana Crne Gore koji su oteti 27. februara 1993. iz voza br. 671 kod mjesta Štrpci, navode iz Vlade.

Foto

Foto: Gov.me

''Vlada je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova da diplomatskim putem inicira preduzimanje konkretnih aktivnosti u cilju traganja i pronalaženja posmrtnih ostataka putnika te da se posredstvom diplomatsko-konzularnih predstavništava uključi u proces praćenja sudskih postupaka koji se vode pred nadležnim organima Srbije i Bosne i Hercegovine kao i da iskaže zainteresovanost da članovima porodica žrtava bude omogućeno da prate sudske procese te da o aktivnostima i rezultatima redovno informiše Kabinet predsjednika Vlade'', navodi se u saopštenju. 

Dodaju da je Komisija za nestala lica zadužena je da, u roku od 15 dana, informiše Vladu o aktivnostima koje je do sada preduzimala.

''Ministarstvo pravde je zaduženo da u saradnji sa Ministarstvom rada i socijalnog staranja i Ministarstvom finansija, razmotri u roku od 90 dana mogućnost donošenja propisa kojim će se urediti prava civilnih žrtava čija su ljudska prava povrijeđena u oružanim sukobima i u vezi sa oružanim sukobima u periodu 1991-2001. godina, sa procjenom finansijskog uticaja tog propisa.

Vlada zadužila Generalni sekretarijat Vlade da, u saradnji sa generalnim sekretarom Skupštine Crne Gore, pribavi informaciju o realizaciji Odluke Skupštine Republike Crne Gore broj 02-2552/10 od 19.10.1993. godine, u vezi sa formiranjem Istraživačko-dokumentacionog centra, koji bi se detaljnije bavio prikupljanjem svih relevantnih činjenica u vezi sa ovim slučajem'', navodi se u saopštenju.

''Članovi Vlade su pozdravili inicijativu i aktivnosti premijera Markovića na ovom važnom pitanju ocijenivši da je pokazan ljudski i odgovoran politički odnos koji je za svako poštovanje i pohvalu'', zaključuje se u saopštenju.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari