1
min read
A- A+
Pročitano

Vučić: Vidjećemo kako da pomognemo srpskom narodu u Crnoj Gori

12/06/2019 - 8:47
Autor:Fos Media
727 pregleda

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić smatra da je pitanje srpskog naroda u Crnoj Gori za Srbiju veoma ozbiljno i teško, ali da će vidjeti kako da im pomogne, a da se ne miješa u unutrašnje stvari druge države.

foto

Foto: Tanjug

"Mi ćemo narednih dana sjesti sa našim ljudima iz Crne Gore, razgovarati i izaći sa našim stavovima", izjavio je Vučić novinarima u Lučanima, nakon obilaska poplavljenih područja.

On je rekao da će Beograd vidjeti kako da pomogne srpskom narodu u Crnoj Gori, a da se ne miješa u unutrašnje stvari druge države.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta u Crnoj Gori Momčilo Vuksanović je u pismu "zamolio Vučića da sav državnički kapacitet uključi u nastojanja da se u Crnoj Gori očuva srpski narodni identitet i zaštiti Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori, gdje je situacija takva kao da se svi žure da Srbe izbace iz ove države".

Prethodno je Mitropolija crnogorsko-primorska pozvala sveštenstvo i vjernike na Trojičindanski sabor u Podgorici, u subotu, "s ciljem odbrane vjere i svetinja, jer Mitropoliju i sve eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori ugrožava Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, koji je nedavno usvojila crnogorska Vlada".

Na to je iz Demokratske partije socijalista odgovoreno da "taj skup ima isključivo politički karakter i njegov cilj je pokušaj da se manipulacijama sačuvaju strane ekspoziture, skrivene pod plaštom vjerskih organizacija".

Poziv na sabor upućen je nekoliko dana nakon što je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio obnavljanje crnogorske autokefalne crkve, a Vlada Crne Gore sredinom maja usvojila Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zakonom je predviđeno da će svi vjerski objekti biti prepoznati kao državna imovina, ukoliko vjerske zajednice ne budu dokazale da su vlasnici te imovine.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari