Kultura

Kultura živi i uprkos izolaciji: Uživajte besplatno u izložbama, filmovima, predstavama

Cijeli svijet se suočava sa problemom virusa korona. Stanovnici su prinuđeni da poštuju mjere izolacije, vrijeme provedu u svojim kućama i striktno se pridržavaju datih uputstava. No, ko kaže da ne možete iz udobnosti svoga doma uživati u bogatim kulturnim sadržajima, zaviriti u svjetske muzeje i galerije, posjetiti virtuelne biblioteke i pročitati potpuno besplatno omiljeno štivo. Sada je sve samo na klik od vas.

Glumci Dejan Đonović i Miloš Pejović u kampanji "Ostani doma" (VIDEO)

Gradsko pozorište Podgorica pridružilo se kampanji #ostanidoma u cilju spriječavanja širenja korona virusa. Glumci će iz svojih kuća poslati poruke podrške svim građanima, a najviše našim najstarijim sugrađanima, kako bi svojim primjerom, u vrijeme opšte pandemije, podigli svijest o ozbiljnosti situacije, važnosti odgovornosti i solidarnosti.

Distanca, ali svjetlo i dalje gori na pozornici

Pozorište je u teškim vremenima uvijek bilo uz svoj narod, upravo u tim trenucima pružalo ono što najbolje umije- emocije i empatiju, mjesto za susret sa drugim ljudskim bićem. Baš sarajevski ratni teatar u kome je zbog mjera prevencije prekinut rad na koprodukciji sa Zetskim domom -„Faust-studije“, nastalo je  tokom opsade grada. Sada tako nešto, prvi put nije moguće, za bilo koje pozorište, saopšteno je iz Kraljevskog pozorišta "Zetski dom".

Bogdanović: Pola miliona eura za podršku sektoru kulture kao hitna mjera u aktuelnim okolnostima

„Vlada Crne Gore usvojila je set hitnih mjera za sektor kulture, koji podrazumijeva vanrednu podršku u iznosu od 500.000 eura za oblast stvaralaštva, odnosno za kulturne djelatnike koji su najviše pogođeni aktuelnom situacijom koju je uzrokovala pandemija korona virusa“, kazao je ministar kulture Aleksandar Bogdanović.