Kultura

Legat Mladena Lompara u Narodnom muzeju

Narodni muzej Crne Gore dobio je legat akademika DANU Mladena Lompara koji sadrži 3.626 predmeta i sastoji se od velikog broja publikacija - enciklopedija, monografija, zbornika radova, knjiga iz oblasti istorije, istorije umjetnosti, filozofije, jugoslovenske i svjetske književnosti, kataloga i časopisa; rukopisa; raznih dokumenata; umjetničkih radova; plaketa i nagrada.

Glumac Lazar Dragojević: Sarajevo sam zavolio zbog dobre raje

U predstavi "Osramoćeni" režisera Dine Mustafića glumi i mladi crnogorski glumac Lazar Dragojević. Ovaj pozorišni komad biće premijerno prikazan 6. jula u botaničkoj bašti Zemaljskog muzeja BiH. Lazar je u susret premijeri za Klix.ba govorio o svojoj karijeri, talentima i životu u Sarajevu.

Međunarodni festival KotorArt ponovo pod pokroviteljstvom UNESCO-a

Cjelokupni festival KotorArt je i ove godine dobio pokroviteljstvo UNESCO-a. Na inicijativu Ministarstva kulture, koji je jedan od pokrovitelja festivala, pomoćnik generalnog direktora UNESCO-a, gospodin Firmin Edouard Matoko, je u pismu čestitao KotorArtu, između ostalog i na promociji umjetničkog i kulturnog diverziteta, što je jedna od misija UNESCO-a.

Život, sloga i ljepote mjesta nadomak Podgorice kroz „Primjere – Fundina“ Filipa Rašovića

Kraj mjeseca u Kulturno-informativnom centru „Budo Tomović“ u Podgorici rezervisan je za dokumentarni film „Primjeri- Fudina“, autora Filipa Rašovića. Priča o jednom mjestu, njegovim specifičnostima i složnom životu stanovnika ovoga kraja, zaživjeće 30. juna kada će publika imati priliku da premijerno pogleda ostvarenje ovog autora.