Kultura

Književno veče Nikole Nikolića na „Ljetopisu“, film i teatar u nastavku

Sinoć je, u nastavku programa „Barskog ljetopisa“ održana književna promocija mladog crnogorskog autora, Nikole Nikolića i njegovog posljednjeg romana „Sirene za uzbunu“. Roman je izdat 2019. godine u izdanju „Nove knjige“. Sa autorom je o njemu pred barskom publikom razgovarala Dragana Erjavšek.

"Antares": Pogledajte onlajn izložbu slika Dalibora Dada Ćetkovića (VIDEO)

Samostalna izložba slika pod nazivom Antares akademskog slikara iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića, nedavno je prezentovana virtuelnim putem, na njegovom YouTube kanalu , kao i na profilima društvenih mreža. Pandemija virusa korona premjestila je galerije u virtulni svijet pa je tako bilo i sada kada je ovaj umjetnik prikazao radove u ''onlajn galerijama'', nadajući se da će skorije imati priliku da ih javnosti predstavi i uživo.

Monodrama "Samo jedna žena" odigrana na Ljetopisu

Još jedna monodrama odigrana je u subotu 19. septembra u Starom Baru. Ovoga puta bila je to produkcija hrvatskog Gala teatra „Samo jedna žena“, čiju je režiju uradio Đuro Roić, prema monologu „Sve, kuća, postelja i crkva i druge priče“ iz „Dvadeset pet monologa za ženu“ Franca Rame, Daria Foa i Jakopa Foa. Ulogu u predstavi igra Matija Prskalo.

Romaneskna priča poznatog barskog muzičara predstavljena na „Ljetopisu“

Poznati barski pjevač, kompozitor, tekstopisac i vođa grupe „Katapult“ Goran Pejović Gula, promovisao je sinoć na „Barskom ljetopis“ svoj književni prvijenac. Roman „Let plavog safira“ opisuje istinite događaje koji su se desili u Baru početkom dvije hiljaditih godina.

Bacite pogled na bilborde u Baru i Podgorici: Gradovi dobili “Horizonte” (FOTO)

Iako je izmijenila način života i donijela brojne probleme cijelom svijetu, korona nije i neće ugasiti umjetnost. Uprkos krizi stvaralaštvo živi, a otvaraju se i nove mogućnosti i načini prezentacije istog. Dok tokom korone jedni svoj rad predstavljaju na onlajn platformama, drugi malom broju ljudi uz striktno poštovanje epidemioloških mjera ili pak čekaju bolja vremena, naš sagovornik – akademski slikar Goran Ćetković, odlučio se za jednu sasvim neobičnu ideju. Svoje slike postavio je na bilbordima u Baru i Podgorici pa sada publika ima priliku da posmatra “Horizonte” ali u jednoj nesvakidašnjoj “galeriji na otvorenom”.