Kultura

Ministarstvo kulture objavilo prvi tom edicije Monumenta Montenegrina Vaticana

U izdanju Ministarstva kulture objavljen je prvi tom edicije „Monumenta Montenegrina Vaticana”, čiji su priređivači istoričari Slavko Burzanović i Boban Batrićević. Riječ je o dragocjenom zborniku dokumenata o Konkordatu Knjaževine Crne Gore i Svete Stolice iz 1886. godine. „Monumenta Montenegrina Vaticana” kapitalno je djelo koje svjedoči o dugoj i bogatoj istoriji naše države, prava i kulture u najširem značenju te riječi.

Darkovi eksperimenti na imanju nadomak Skadarskog jezera: Oživio zaboravljene načine pečenja gline (FOTO+VIDEO)

Tehnika i tehnologija olakšale su nam svakodnevno djelovanje u svim oblastima, pa čak i kada je umjetnost u pitanju. No i uprkos tome, još uvijek nam neke stare tehnike probude interesovanja i podstaknu nas da makar nakratko zavirimo u prošlost. Sada to možemo upravo zahvaljujući našem poznatom i nagrađivanom umjetniku Darku Vučkoviću, koji je odlučio da nas kroz projekat „Terra Incognita“ na jedan zanimljiv način vrati u minula vremena i pojasni sve alternativne načine pečenja gline koji se u savremenom svijetu polako zaboravljaju.

Zoran Živković sa žarom bio privržen crnogorskoj kulturi

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović uputio je danas telegram saučešća povodom smrti Zorana Živkovića, istaknutog crnogorskog producenta, dugogodišnjeg direktora Filmskog festivala Herceg Novi-Montenegro film festivala, predsjednika Savjeta Filmskog centra Crne Gore i predsjednika Selekcione komisije za izbor crnogorskog kandidata za nagradu Oskar.

Nagrađene drame na konkursu Priče sa balkona, priče sa Balkana

Završen je Prvi međunarodni konkurs ,,Priče sa balkona, priče sa Balkana”, za najbolje kratke dramske tekstove, koji je raspisala Alternativna teatarska aktivna kompanija – ATAK u saradnji sa Evropskom kulturnom fondacijom (European Cultural Foundation), a posredstvom "Culture of Solidarity" fonda.

Branka Otašević za FOS: Dušu sam utkala u „Ti i ja“, ljubav je najvažnija stavka u mom životu (FOTO)

Osim što je gledamo u pozorištu, glumicu Branku Otašević znamo i po brojnim projektima kojima nastoji da oplemeni dušu i vrati nas u neka prošla, ljepša vremena. Prvo je „Pričama iz mog doma“ zatitrala i ugrijala naša srca podsjećajući nas na sve ljepote porodice i porodičnih vrijednosti, a nedavno je objavila i slikovnicu „Ti i ja“ ukazujući na značaj međuljudskih odnosa, direktne komunikacije, iskrenosti i svega onoga što zahtijeva jedan zdravi međuljudski odnos a što se ne svodi na društvene mreže, površnost i banalnost.

Poziv za dostavljanje prijedloga za proslavu jubileja u saradnji sa UNESCO tokom 2022/23. godine

Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO poziva sve zainteresovane da podnesu prijedloge za komemorativne događaje i proslave za koje se smatra da su od značaja za obilježavanje u našoj zemlji, a koje se odnose na proslavu godišnjica u saradnji sa UNESCO.

Ćetkovićev "Antares" na UDG: Slika svijeta koju nudi oko, nije slika svijeta koju otkriva duh (FOTO+VIDEO)

Petnaesta samostalna izložba slika, akademskog slikara iz Bara Dalibora Dada Ćetkovića, pod nazivom "Antares", koja je prvi put prikazana publici krajem avgusta virtuelnim putem na YouTube kanalu umjetnika i početkom oktobra ove godine u galeriji "Velimir A. Leković", upriličena je 11. novembra na Dan Univerziteta Donja Gorica u galeriji ove ustanove.