Kultura

Mlada crnogorska umjetnica oduševila publiku: Tamara Rađenović održala solistički koncert

U okviru KotorArt Don Brankovih dana muzike, na platformi koja podržava mlade crnogorske umjetnike koji se školuju i usavršavaju u inostranstvu, sinoć je, u prepunoj Crkvi Sv. Duha, koncertnoj dvorani muzičke škole „Vida Matjan“, mlada operska umjetnica Tamara Rađenović, održala solistički koncert.

“Grudi” otvaraju 33. Filmski festival Herceg Novi – Montenegro Film Festival

33. Filmski festival Herceg Novi - Montenegro Film Festival otvara 1. avgusta u 21 sat na Kanli kuli svjetska premijera filma Grudi  rediteljke Marije Perović. Film se prikazuje u okviru vantakmičarske selekcije dugometražnog igranog filma. Nakon toga, u 23 sata takođe na Kanli kuli biće svjetska premijera filma Dohvati nebo reditelja Milutina Darića.

Premijera predstave „Don Kihot“ Andraša Urbana na „Barskom ljetopisu“

Predstava „Don Kihot“, koprodukcijsko ostvarenje 32. „Barskog ljetopisa“ i Gradskog pozorišta Podgorica, u režiji Andraša Urbana premijerno je izvedena u subotu 20. jula na Ljetnjoj pozornici Doma kulture u Baru. Kao sopstveni autorski projekat Urban je iz Servantesovog romana uzeo tek srž i preslikao je u društveno političke okolnosti naše današnjice, upirući prstom u mnoge probleme od kojih se položaj žena u društvu ističe zahvaljujući kompletno ženskoj glumačkoj podjeli.

Tamara Obrovac svojom originalnošću oduševila publiku

Sinoć, u novosagrađenom amfiteatru Luštice Bay, nastupili su Tamara Obrovac (vokal, flauta) i Uroš Rakovec (gitara, mandola). Oni čine manji dio ansambla Transhistria i izvodili su njihovu autorsku muziku, spajajući muziku zavičajne Istre i džeza. Publika je bila oduševljena interpretacijama Tamare Obrovac kao i solo improvizacijama Uroša Rakovca na gitari i mandoli.

Karanović: Kad si mlad imaš pravo misliti da svijet počinje od tebe

Na sceni u Starom Baru u utorak veče u sklopu 32. „Barskog ljetopisa“ odigrana je predstava „Balava“. Publika je skoro do posljednjeg mjesta napunila amfiteatar među zidinama tvrđave i još jednom pokazala da Bar ima izuzetnu i vjernu pozorišnu publiku. U predstavi čiju režiju potpisuje Andrej Nosov uloge tumače dvije dive jugoslovenske pozorišne scene Mirjana Karanović i Jasna Đuričić, kao i dvije mlade nade srpskog glumišta Jovana Belović i Isidora Simijonović.