1
min read
A- A+
Pročitano

Čirgiću i Andrijaševiću status istaknutih kulturnih stvaralaca

04/07/2019 - 19:05
Autor:Tamara Cupać
369 pregleda

Vajaru Krstu Andrijaševiću i redovnom profesoru Fakulteta za crnogorski jezik i književnost Adnanu Čirgiću dodijeljen je status istaknutih kulturnih stvaralaca.

Foto

Foto: Print Screen YouTube

To je saopšteno iz Vlade nakon današnje 128. sjednice.

''Na predlog Ministarstva kulture Vlada je donijela rješenja o dodjeli statusa „istaknuti kulturni stvaralac"Krstu Andrijaševiću, vajaru iz Nikšića i prof. dr Adnanu Čirgiću, redovnom profesoru Fakulteta za crnogorski jezik i književnost'', saopštili su oni.

Na osnovu dodijeljenog statusa, umjetnici imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu, u visini jedne i po prosječne mjesečne neto zarade u Crnoj Gori.

Status istaknutog kulturnog stvaraocu može da se dodijeli umjetniku ili stručnjaku u kulturi čija su djela i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za kulturu Crne Gore.

Taj status može se dodijeliti umjetniku i stručnjaku u kulturi, ako je: crnogorski državljanin i ima prebivalište u Crnoj Gori; dobitnik najmanje pet relevantnih domaćih i/ili međunarodnih stručnih i društvenih nagrada, od kojih je jedna državna nagrada Crne Gore; stvaralaštvo, odnosno stručni rad ostvarivao kontinuirano u periodu od najmanje 20 godina; doprinio razvoju kulturnih vrijednosti Crne Gore i njenoj međunarodnoj afirmaciji i odgovarajuće strukovno udruženje ocijenilo da je njegov rad od izuzetnog značaja za oblast u kojoj stvara.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari