1
min read
A- A+
Pročitano

FOTO GALERIJA: Đukanović otvorio izložbu "Kreativna Crna Gora"

08/10/2019 - 22:02
Autor:Fos Media
669 pregleda

Izložba proizvoda nastalih u okviru programa Ministarstva kulture “Kreativna Crna Gora” održana je večeras na platou ispred budućeg objekta Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici.

Foto

Foto: Gov.me

Tokom programa, svoje radove iz sfere kreativnih industrija predstavilo je 11 autora, među kojima i dva čije su ideje iz programa “Kreativna Crna Gora” nedavno dobila prestižno regionalno priznanje “Big SEE” u Ljubljani.

Stvaraocima i posjetiocima obratio se predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, koji je kazao kako su ekonomika kulture i kulturna održivost sadržani u veoma zahtjevnim kulturnim politikama i modelima savremenog društvenog razvoja, kao i stalnih emancipatorskih procesa.

Pročitajte opširnije: "Bez brige o identitetu nemoguće je kulturno umrežavanje" (VIDEO)

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naglasio je da je Vlada program Kreativna Crna Gora pokrenula sa ciljem da poveže umjetnost i preduzetništvo, kao i da slijedi drugi konkurs, tokom kojeg će biti opredijeljen izdašniji budžet.

“Početkom godine, raspisali smo prvi konkurs, nudeći mladim autorima sredstva za opremu i prostorne kapacitete, odnosno mogućnosti za plasman proizvoda na tržištu. Uslov je bio da dobijemo dobre ideje – inovativne, ali i one koje proističu iz naše tradicije. Ideje koje će ujedno afirmisati i same autore i državu iz koje dolaze”, rekao je Bogdanović.

Prema njegovim riječima, u okviru prvog konkursa, dobili su 11 proizvoda iz različitih oblasti.

Ta noć, kako je naveo, potvrđuje da autori posjeduju i kreativnost i viziju.

“Uz podršku Ministarstva kulture, znatan dio stvaralaca već je našao i put do tržišta, a dio proizvoda iz programa “Kreativna Crna Gora” danas je vidljiv na javnim površinama, na prestižnim međunarodnim filmskim i drugim smotrama, ali i kod različitih distributera i izdavača, koji su sa izuzetnim zadovoljstvom prihvatili ova djela kao inovativan segment prezentacije Crne Gore”, naglasio je Bošković.

Program “Kreativna Crna Gora” podržao je i Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), čija je stalna predstavnica Danijela Gašparikova istakla da kreativne industrije u Crnoj Gori jesu nov sektor koji nudi niz razvojnih potencijala.

“Večeras smo svjedoci buđenja novog sektora koji nudi pregršt razvojnih potencijala. Kultura i kreativne industrije su jedan od nedovoljno iskorištenih resursa koji mogu biti zamajac inkluzivnog ekonomskog rasta”, rekla je Gašparikova.

Sve to, smatra ona, doprinosi smanjenju nejednakosti i u konačnici postizanju Ciljeva održivog razvoja i Agende 2030.

“I pored uspjeha tradicionalnih pristupa kulturnom nasljeđu, koje Crna Gora primjenjuje u sektoru turizma, kreativna industrija otvara nove horizonte. Pomaže efikasnom prelasku na inovativnu digitalnu ekonomiju i ostvarivanju prihoda, a istovremeno omogućava i tranziciju od sive ka zelenoj ekonomiji, primjenu eksperimenata i inovativnih rješenja za aktiviranje mladih na tržištu rada”, istakla je Gašparikova.

U okviru navedenog programa, Ministarstvo kulture je autorima obezbijedilo sredstva za prostor i opremu za rad, kao i mogućnosti za plasman proizvoda.

Djelić atmosfere sa otvaranja izložbe pogledajte u FOTO GALERIJI.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari