2
min read
A- A+
Pročitano

"Maca papučarica" sjutra premijerno u Dodestu

13/02/2020 - 13:05
Autor:Fos Media
83 pregleda

Lutkarska predstava ,,Maca papučarica” (3+) po motivima priče Ele Peroci, u dramatizaciji i režiji Davora Dragojevića, a u produkciji Gradskog pozorišta Podgorica, biće premijerno izvedena 14. februara 2020. godine u sali Dodest Kulturno-informativnog centra ,,Budo Tomović” u 20 sati.

Foto

Foto: Duško Miljanić

Povodom premijernog izvođenja, u KIC-u je održana konferencija za novinare na kojoj su učestvovali akteri predstave. Na konferenciji su govorili VD direktora Gradskog pozorišta Stevan Koprivica, umjetnički direktor Dušan Kovačević, reditelj Davor Dragojević, glumci Tihana Ćulafić, Sejfo Seferović, Dijana Dragojević, Marija Đurić i Pavle Popović, asistentkinja reditelja Mina Đurović, saradnica na dramaturgiji Jasmina Fulurija, Zorana Milošaković Tasić i kompozitor Alek Rodić

Radi se o deficitarnom pozorišnom proizvodu  na našem pozorišnom tržištu. Predstave za ovaj uzrast skoro da se ne prave. Kada je lutkarstvo u pitanju česti su eksperimenti  i ogledi u kojima se zaboravlja na djecu, kao osnovnog konzumenta tog kulturnog proizvoda. Pripovjetka Ele Peroci Dragojeviću je poslužila kao osnova da napravi predstavu koju možemo nazvati uvod u pozorište. Ovo je predstava koju mozemo nazvati bukvarom pozorišnog izraza namjenjen najmlađem uzrastu. Dragojević koristi lutku, koristi masku i živog čovjeka u jednom nepretencioznom obliku koji je određen prema Aristotelovom pravilu šta je dužnost pozorišta. To je da nas pouči i zabavi. Ono nas zabavlja kroz pouku i poučava kroz zabavu. Upravo je to predstava ,,Maca papučarica”- kazao je Stevan Koprivica.

Umjetnički direktor Gradskog pozorišta objasnio je zašto se baš ovaj projekat našao na repertoaru.

"Prije sve zbog deficita ovakvih predstava na našem pozorišnom tržištu. Gradsko pozorište je okrenuto ka svojim građanima, a prije svega onima koji prvi put dolaze u pozorište. Pozorište treba da predstavlja zadovoljstvo a ne obavezu i pomodarstvo. Naša misija je da od malih nogu odgajamo publiku,  naročito sa ovakvim naslovima, koji su "mejnstrim". Naravno, kada ovaj izraz koristimo u pravom smislu, a ne u onom komercijalnom. Mi se ovim komadom obraćamo širokim masama, ali sa umjetničkom estetikom koja je na zavidnom nivo", kazao je Kovačević.

Reditelj Davor Dragojević jedini je umjetnički stvaralac u našoj zemlji koji radi sa lutkama već 27 godina, , ali mu je ovo jedno od najdražih iskustava do sada.

"U svojoj kući i sredini očekivanja od autora su mač sa dvije oštrice. Dao sam sve od sebe. U ovom trenutku, ono što sam najviše znao, ja sam pružio. Iako sam dao svoj maksimum, moram da napomenem da su glumci pružili i više od toga. Svoje umjeće, talenat I energiju fantastično su prenijeli na lutke. Proizvod iskustva I mladosti je predstava, za koju vjerujem da će dugo da živi u našem pozorištu", kazao je Dragojević.

Dijana Dragojević i Sejfo Seferovilć, članovi ansabla Gradskog pozorišta, istakli su lakoću i ljepotu rada na predstavi ,,Maca papučarica”.

"Tokom procesa vladala je isključivo pozitivna energija, jedni smo od drugih učili, davali savjete sugestije bez trunke sujete. Svi smo se trudili. Mladi glumci su tražili dodatne časove da bi što bolje naučili da rade sa lutkama", kazala je Dijana Dragojević.

Kao i svaki proces rada i ovaj je bio težak ali toliko lakoće u radu mislim da se ne dešava često. Prije svega zahvaljujući Davoru ali i kompletnoj ekipi – kazao je Sejfo Seferović.

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari