1
min read
A- A+
Pročitano

Miloradu Popoviću uručena Njegoševa nagrada

13/11/2017 - 21:16
Autor:Fos Media
64 pregleda

Predsjednik države Filip Vujanović uručio je večeras Njegoševu nagradu crnogorskom piscu Miloradu Popoviću. Popoviću je državna nagrada uručena za roman "Čovjek bez lica".

sd

Uručivanje nagrade, foto: Predsjednik.me

Svečanost povodom uručenja Njegoševe nagrade upriličena je u Vladinom domu na Cetinju. 

Odluku je donio međunarodni žiri, koji je ranije saopštio da u ovom djelu Popović sažima ključne elemente stogodišnje istorijske drame crnogorskog prostora i čovjeka.

Riječ o strukturnoj vertikali crnogorskog nacionalnog stasavanja, kaže se u obrazloženju.

Vujanović je kazao da je Njegoševa nagrada dio književnog pa i identiteta kulture Crne Gore.

"Ambicije i vrijednosti ove nagrade opredjeljene su grandioznim djelom Petra II Petrovica Njegoša. Ličnosti epohalne vrijednosti čije su nemjerljive zasluge za stvaranje našeg državnog i nacionalnog identiteta. Pjesnik koji Lovćen, svoj posljednji zemaljski hram, postavlja kao svjetionik, prema kome se mjeri sve što je vrijedno u našoj književnosti", kazao je Vujanović.

ghgd
Sa svečanosti, foto: Predsjednik.me

Ukupno Njegoševo djelo nas podstiče i obavezuje da izgrađujemo ličnost na poštovanju morala i pravde, kazao je crnogorski predsjednik.

"Na idealu čojstva, prema kome čovjek ne treba da bude "čovjek bez lica", iz naslova romana dobitnika ovogodišnje Njegoševe nagrade, već čovjek sa licem, karakterom i osobenošću ili kako Njegoš poručuje "Ime česno zasluži li na njoj/ on je ima rašta polaziti", poručio je Vujanović.

"Za mene koji sam rođen u Katunskoj nahiji, još u vrijeme dok su mladi i stari, jedva pismeni seljaci, ali i analfabete, govorili naizust dijaloge likova iz Gorskog vijenca, i pričali anegdote o vladici Radu kao da su s njim drugovali, dodjela Njegoševe nagrade ne predstavlja samo jedinstveno profesionalno priznanje nego ima i osobito simboličko i moralno značenje. Hvala vam za ovu veliku čast koju sam primio blagodarno i ponizno", kazao je u svojoj besjedi, laureat Njegoševe nagrade Milorad Popović.

Komentari