5
min read
A- A+
Pročitano

Momčilo Otašević za FOS: Zbog uloge Hamleta sam srećan ali i strahujem (FOS VIDEO)

15/05/2019 - 12:12
Autor:Violeta Rovčanin
1371 pregleda

U Crnogorskom narodnom pozorištu uveliko traju probe za predstavu „Hamlet“  koja je rađena po tekstu Vilijama Šekspira. Jedno od najznačajnijih dramskih komada svih vremena biće premijerno prikazanao na Velikoj sceni CNP-a početkom juna. Lik danskog kraljevića tumači poznati crnogorski glumac Momčilo Otašević sa kojim smo se sreli na jednoj od proba. Pogledajte šta kaže o ovoj velikoj ulozi, načinu na koji se sprema da je iznese, o težini izazova koji je pred njim i svemu onom što se odigrava na sceni u susret velikoj premijeri.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Iako ima brojne uloge iza sebe, ovaj poznati Cetinjanin priznaje da osjeća dozu straha i nesigurnosti tokom prireme za nastupajuću premijeru „Hamleta“.

 „Dobar je osjećaj ali me strah. A, opet, da nije straha ne bi me to rajcalo, ne bi me koštalo niti ispunjavalo kao što me ispunjava. Neobičan je osjećaj i čini mi se da nikad ni za jednu ulogu se nisam ovako trudio i nije me ovako bilo strah. Uvijek sumnjam u sebe, tražim i trudim se, bavim se glumom iz sve snage ali mi se čini da za ’Hamleta’ sve to moram da pojačam“, kaže Momčilo za FOS i dodaje:

„Od prve probe moram biti 150 % tu. Moram da se potrudim i to me čini srećnim, a strahujem. Paradoksalno mi sve to zvuči i izgleda, ali sam srećan što imam priliku da igram Hamleta. Ja sad gazim 30-tu godinu, a Hamlet u momentu kad se dešava predstava ima 30 godina.“

Hamlet je složen psihološki lik satkan od protivurječnosti. Preosjetljiv je, nježan, sklon prijateljstvu. Sa druge strane zna da bude surov, ciničan, često nerazuman. Koliko je teško na sceni dočarati jednu ovakvu ličnost?

„U principu ja ne razmišljam o psihologiji skoro nimalo. Kao glumac se bavim radnjom, zadatkom, rediteljskim konceptom, adaptacijom. Pokušavam sebe da stavim u funkciju komada, da ispoštujem ono što reditelj želi od mene, sprovedem svoj zadatak do kraja, glumački to iznesem kako treba i uživam. Pričamo naravno i o nekim psihološkim aspektima ali su oni manje bitni za ovu fazu. Čini mi se da ta psihologija dođe sama ako radimo stvar kako treba i o njoj ne razmišljamo, ona se manifestuje.“

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Pripreme za igranje Hamleta su dugortajne i naravno, uvijek različite. Nekada je, kaže, dovoljno popiti kafu, razbuditi se i krenuti sa čitanjem teksta. Ali, više je trenutaka kad naviru misli pa san neće na oči...

„Pripreme nekad počnu noć prije kad ne mogu da spavam, razmišljam, uzmem tekst da ga pročitam opet i kad probam da ga pročitam kao da ga nikad u životu nisam pročitao. Da vidim šta sam tu propustio, šta dalje da tražim i šta da radim. U suštini kad god se javi taj osjećaj da ne znam šta ću i kako ću, znam da sam na dobrom putu. Ako pomislim da znam kako ću i ako mi je prilično jednostavno i lako onda me strah“, priča ovaj glumac za FOS.

„Pripreme su u zadnje vrijeme i tri espresa i vožnja od Cetinja do Podgorice. Skoro sam pokupio kolegu Petra Burića i kako ulazimo u Podgoricu, jer idemo zajedno na probu, on me pita imaš li muziku? Zato što ja dok se vozim od Cetinja do Podgorice malo pričam sa sobom, malo radim Hamleta, malo naglas razmišljam o tome, tako da se krenem koncentrisati čim se probudim. I kad dođem na probu jedva čekam da dođemo, da počnemo da radimo, da ginemo za to. Ono što se desi na probi to ne mogu riječima opiati. To je sreća i radost“, iskren je Momčilo.

Svaka priča nosi određenu pouku, a naš sagovornik spremajući ovaj komad kaže da se i sam često poistovjeti sa glavnim junakom.

„Čini mi se da sam ja u nekim situacijama u životu možda često postupio kao Hamlet. Čini mi se da se i sam nađem u takvoj situaciji da ne bih oklijevao i ne bih bio dobar koliko je Hamlet dobar. Bio bih surov. On kaže ’Surov sam zato da bih dobar bio’. Ja mislim da bih bio suroviji.“

Sa druge strane bitno je biti strpljiv, a upravo ga ova uloga tome i uči.

„Uči strpljenju, uči tome da stvar treba istražiti do kraja, ne treba hitati, ne treba prenagliti ničim. Treba dobro sve složiti prije bilo koje odluke i bilo čega. Tri puta izmjeri pa onda sijeci. Rad na ovoj predstavi i ova uloga najviše uče strpljenju, a toga mi i fali malo iako mislim da sam strpljiv u nekoj mjeri. Uostalom, igram Hamleta. Nemam ja pojma o životu a igram Hamleta. Ne mogu vući za ovu predstavu stvari iz života kako sam za neke prethodne uloge mogao i za neke jednostavnije stvari. Ovdje se radi o uzvišenim, nenormalnim, negdje i natprirodnim situacijama koje moram uz pomoć kolega, partnera, reditelja i koncepta da namaštam. Iz te mašte da izvučemo najbolje i da gledaocu ne ostanemo ništa dužni.“

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

U regionu su ulogu Hamleta, koja se smatra vrhuncem glumačke karijere, igrala neka od najpoznatijih imena. U Srbiji je tu ulogu, nekad, tumačio Nebojša Glogovac koji je tom prilikom izjavio „Hamlet je čovjek koji zna da razmišlja“. A ko je za Momčila Hamlet?

„Hamlet sam sebi ja sad. Ne vjerujem ja u ovo što sam sad rekao ali moram sebe da uvjerim u to da bih mogao biti Hamlet dva sata kad to bude potrebno. I rediteljka nam je jednom rekla na nekoj lošoj probi, kad sam bio katastrofa – ’Hamlet si ti. Izvoli.’. I stvarno nečeg ima u tome i slažem se da Hamlet jeste čovek koji zna da razmišlja ali možda i previše i zbog toga je tako i širok.“

A, šta će ovog puta Hamlet čitati na sceni Crnogorskog narodnog pozorišta?

„E ovaj put će to biti malo drugačije. Ne bih ni mogao govoriti o tome jer  još nismo sasvim sigurni, ali biće nešto drugačije. Mislim da definitivno to neće biti knjiga. Može da čita biciklo, aždaju, može svašta. Ko zna. Ja ću znati. Mislim da znam i sad ali me strah da kažem tako da ko zna šta on čita“, kaće Momčilo za naš portal.

Iz ugla današnje perspektive često se postavlja pitanje – Da li je bolje biti poput Hamleta, progresivnog  borca koji se izražava kroz tragičan krik ili se prikloniti masi koja je zapala u socijalnu i emotivnu otupjelost? Naš sagovornik u ovom slučaju, nema dilemu.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

„Ja bih u svakom slučaju pije bio Hamlet. U bilo kojoj varijanti, bilo kad bih bio Hamlet pa po cijenu toga da stradam. Radije nego što bih bio dio kolektivne histerije, rijaliti programa i svih ovih beskorisnih i glupih stvari koje nas okružuju“

Sa druge strane, u životu su jako bitni znanje, svjesnost i iskustvo. Postoji li ustaljen redosljed ovih riječi kao formula pravog puta ili ga uvijek iznova treba mijenjati?

„Mislim da moramo mijenjati redosljed i stalno moramo mijenjati stvari kako na sceni tako i u životu. Samo ću u životu fiksirati one stvari za koje znamo da su vrijedne i dobre i mislim da ih je u životu lakše naći nego na sceni. Trudim se da radim na sebi i mislim da su trud i rad nevjerovatno važni i da se uvijek isplate. Bar su se meni isplatili i mislim da se rijetko koji rad nije isplatio bilo kome“, kaže Momčilo.

„Pomenuli ste i ’biti ili ne biti’. Tu sam sličan sa Hamletom. I ja volim da odlažem odluke. Ali, mislim da ću popraviti taj dio. Ako nešto ne popravim na sebi nakon rada na jednoj ulozi, to je kao da nisam radio. Ako se nešto u meni ne promijeni, ako ja ne postanem malo bolji nešto je bilo krivo. I isto tako publika kad gleda predstavu, ako ne doživi katarzu- mi na sceni a oni ovamo, onda nešto nije dobro“, zaključuje Momčilo za FOS.

Predstava po tekstu Vilijama Šekspira a u režiji i adaptaciji Ane Vukotić premijerno će biti izvedena 4. juna na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Pored Otaševića, u predstavi igraju i Ana Vujošević, Ana Vučković, Zoran Vujović, Petar Burić, Aleksandar Radulović, Petr Noaković, Slavko Kalezić, Aleksandar Gavranić, Jelena Minić i Sonja Vukićević.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari