1
min read
A- A+
Pročitano

Njegoševi dani početkom septembra

28/08/2019 - 15:34
Autor:Fos Media
111 pregleda

Međunarodni skup Njegoševi dani biće održan u Kotoru od 4. do 8. septembra, saopštili su iz Ambasade Poljske u Podgorici.

Foto: Arhiva

Foto: Arhiva

Kako su naveli, osmi međunarodni slavistički skup Njegoševi dani posvećen je Njegoševom stvaralaštvu i antifašističkom diskursu, jer se ove godine navršava 80 godina od Hitlerovog upada u Poljsku, koji je označio početak Drugog svjetskog rata i stradanja Jevreja, Slovena, Roma i ostalih "nearijevskih" naroda.

Organizatori smatraju da je fašizam najopasnija ideologija koju je čovjek osmislio, pa je neophodno prisjetiti se njegovih katastrofalnih posljedica i upozoriti na prisustvo fašističkih ideologema u savremenom javnom diskursu.

„Njegoševi dani su 2008. godine pokrenuti u cilju omogućavanja naučno utemeljno izučavanje Njegoševog stvaralaštva i primjenu savremene metodologije u izučavanju južnoslovenskih jezika i književnosti“, kaže se u saopštenju.

Po svojim naučnim dostignućima to je jedinstvena manifestacija na crnogorskom kulturnom prostoru, koja daje relevantne rezultate i ozbiljan doprinos kako razvoju njegošologije i montenegristike, tako i južne slavistike uopšte.

Učešće na Skupu prijavilo je pedeset naučnika iz najznačajnijih slavističkih centara širom Evrope, a pokrovitelji su Kotor, Ambasada Poljske, Filološki fakultet Nikšić i Savez boraca Crne Gore.

Na konferenciji će koja će se održati u Ambasadi Poljske u Podgorici govoriće ambasador Poljske Artur Dmočovski, konzul Ana Kasprzak, kao i profesori Rajka Glušica i Tatjana Đurišić-Bečanović.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari