1
min read
A- A+
Pročitano

Njujorčani protiv Metropoliten muzeja zbog "uznemirujuće seksualizacije"

04/12/2017 - 21:45
Autor:Fos Media
245 pregleda

U jeku seksualnih skandala koji potresaju Holivud, jedna od najvećih muzejskih institucija na svijetu suočava se sa optužbama za pretjeranu "seksualizaciju" jedne mlade djevojke.

dbv

Foto: Getty Images

Čuveni njujorški Metropoliten muzej saopštio je da neće ukloniti sliku "Tereza sanja" (Thérèse Dreaming), francuskog slikara Baltusa, što je 7.000 zatražilo u preticiji koju su potpisali. 

Peticiju je pokrenula izvjesna Mija Meril, koje je sliku opisala kao "evokativni portret prepubiscentne djevojke (djevojke u uzrastu neposredno posle puberteta) koja se odmara na stolici podignutih nogu, dopuštajući svima da vide njen donji veš", javljaju agencije, prenosi B92.

Ona je nazvala uznemirujućim to što muzej svjesno izlaže do te mjere seksualizovanu sliku, imajući u vidu "aktuelnu klimu" u SAD.

Meril napominje i da je Metropoliten, prilikom izložbe Baltusovih slika 2013. godine, istakao znak upozorenja da neke slike mogu biti "uznemirujuće" za posjetioce. 

Slika "Tereza sanja" bila je dio te izložbe. Meril ističe da su, upravo zbog toga, priroda Baltusovih djela, kao i njihove implikacije u specifičnom trenutku, dobro poznate čelnicima muzeja. 

Metropoliten je u nedelju izdao saopštenje u kome se navodi da će slika ostati izložena u aktuelnoj postavci, uz napomenu da su "ovakvi trenuci prava prilika da se povede razgovor", prenosi Njujork post. 

Inače, zvanični muzejski opis djela "Tereza sanja" Baltazara Klosovskog de Rola, poznatog pod umjetničkim imenom Baltus, navodi da je "Tereza Blanšard, inače Baltusova komšinica, imala 12 ili 13 godina, kada je pozirala za sliku". 

Pokojnog slikara su i ranije ispitivali za "provokativne poze" u kojima slika mlade djevojke, na šta je on odgovarao da "one tako sjede". 

U svom prikazu izložbe iz 2013. godine, likovni kritičar Piter Šeldal je napisao: 

"Ne silazi mi s uma misao Oskara Vajlda: Loš čovjek je vrsta koja se divi nevinosti".

Komentari