1
min read
A- A+
Pročitano

Otvoreno Bijenale mladih umjetnika ART EX-YU

06/12/2018 - 11:55
Autor:Fos Media
118 pregleda

Bijenale mladih umjetnika ART EX-YU 2018. otvoreno je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore, u izložbenom prostoru Dvorac Petrovića i trajaće do 28. februara.

Foto: MKU

Foto: MKU

Radove na Bijenalu predstaviće Nela Hasanbegović iz Bosne i Hercegovine, Zdravko Delibašić i Petar Delijević iz Crne Gore, Boris Sekulić iz Hrvatske, Jeton Muja sa Kosova, Nikola Radulović iz Makedonije, Tina Dobrajc iz Slovenija i Nemanja Nikolić iz Srbije.

Generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture, Dragica Milić, kazala je da je zadovoljna što će bijenalna retrospektiva radova mladih likovnih stvaralaca sa ex yu prostora biti predstavljena u Crnoj Gori.

„Dvadesetovjekovna likovna umjetnost Crne Gore predstavlja jedan od reprezentativnijih segmenata jugoslovenskog likovnog nasljeđa“, ocijenila je Milić. 

Kako je navela, o tradiciji podrške stvaralaštvu mladih likovnih umjetnika posebno svjedoči kultni status Škole likovnih umjetnosti, osnovane na Cetinju 1946, a preseljene 1948. godine u Herceg Novi. 

„Činjenica da je direktor te škole bio Petar Lubarda, profesori Milo Milunović i Vojo Stanić, kao i to da su, među brojnim istaknutim likovnim stvaraocima, njeni učenici bili Dado Đurić i Uroš Tošković, razlog je što se o toj školi govori kao o bitnom toposu ne samo u jugoslovenskoj likovnoj pedagogiji, već i u cjelokupnom jugoslovenskom likovnom stvaralaštvu“, rekla je Milić.

Ona je kazala da Centar savremene umjetnosti u temelju baštini jugoslovensku osobenost koja se pamti kao Galerija nesvrstanih zemalja. 

Ta reprezentativna zbirka, kako je dodala Milić, predstavljala je likovna dostignuća onih kultura koje nijesu pripadale geopolitičkom mejnstrimu druge polovine 20. Vijeka.

Prema njenim riječima, takva tradicija dodatno obavezuje Centar savremene umjetnosti na afirmaciju alternativnih, subverzivnih i nekonvencionalnih umjetničkih praksi. 

„To je ambijent u kom se može na pravi način realizovati takva izložba, predstaviti rad generacije koja ima priliku da sa istorijske distance, bez mistifikacije i bilo kakvog sentimenta, zauzme onu janusovsku poziciju jednake zagledanosti u prošlost i budućnost“, navela je Milić.

Bijenale organizuje Centar savremene umjetnosti Crne Gore u saradnji sa Fakultetom likovnih umjetnosti Cetinje i Fondacijom „Ćano Koprivica“, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture.

 

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari