1
min read
A- A+
Pročitano

Peti Internacionalni sajam knjiga otvoren u Podgorici (FOS VIDEO)

01/10/2019 - 20:45
Autor:Fos Media
435 pregleda

Peti Internacionalni sajam knjiga večeras je otvoren u Podgorici u Bemax areni. Okupio je oko 60 izlagača i 90 učesnika kako iz zemlje tako i iz regiona i inostranstva. Svi ljubitelji pisane riječi imaće priliku da posjete sajam do subote, 5. oktobra.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

VIDEO:

 

Sajam je otvorio Ivan Vuković, gradonačelnik Podgorice.

“Ovogodišnje izdanje Sajma je višestruko značajno. Ovo je godina jubileja, godina kada se prisjećamo Božidara Vukovića Podgoričanina, kada se prisjećamo naših slavnih Crnojevića, kada treba na trenutak barem pomisliti na dubinu istorijskih korijena ovog našeg naroda i ove naše države i na dužinu duhovne vertikale kojoj pripadamo, dakle na sve one stvari kojima bi se drugi itekako kako ponosili, a mi vrlo često zaboravljamo“, istakao je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na otvaranju 5. Internacionalnog sajma knjiga.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Ovogodišnji sajam je, kaže Vuković, nikad bolje organizovan, sa nikad većim brojem učesnika, kako izdavača, tako i pisaca i u nikad ljepšem ambijentu.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

"Na taj način ova danasnja Podgorica i današnja Crna Gora šalje poruku da želi da bude dio savremenog svijeta i savremene kulture, kao što je ona Crna Gora prije 500 godina pripadala tom svijetu, a to znamo zahvaljujući postojanju knjiga koje danas slavimo", kazao je Vuković.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Ministar kulture Aleksandar Bogdanović naveo je da ga posebno raduje što među posjetiocima ovog sajma ima sve više onih najmlađih.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

"Posebno raduje podatak koji pokazuje da među posjetiocima ovog sajma ima sve više djece, kao i činjenica da su organizatori značajan dio sajamskih sadržaja koncipirali po uzusu i potrebama najmlađih čitalaca. Koliko je to važno pokazuju nam brojni izvještaji i analize iz kojih se mogu izvući nimalo optimistični zaključci o nivou pismenosti, čitanju i odnosu prema knjizi kod mlađih generacija svuda u svijetu, istakao je Bogdanović.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Tokom trajanja sajma u periodu od 14 do 15 sati, u sajamskom prostoru biće organizovan i maskenbal učenika osnovnih škola. Najbolje maske biće proglašene 5. oktobra.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

Sajam je otvoren od 1. do 5. oktobra u periodu od 10 do 21 sat.

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari