1
min read
A- A+
Pročitano

Podgorica: Večeras izložba o čarobnici brojeva i proročici računarstva

02/10/2019 - 12:41
Autor:Fos Media
205 pregleda

Svečano otvaranje izložbe o Adi Lovelace će biti noćas, drugog oktobra u Galeriji Centar u Podgorici, u 18h.

Foto

zložba je dio programa Dana Nauke, i biće izložena u Galeriji Centar od drugog do četvrtog oktobra. Izložbu organizuju profesorica Gordana Medin i Atelje Egziperi iz Nikšića.

“Na svečanom otvaranju će govoriti i ambasadorka Velike Britanije, jer je projekat većim dijelom podržan i finansiran od strane ambasade Velike Britanije. Predstavnici drugih ambasada su takođe pozvani na svečano otvaranje”, navela je profesorica Gordana Medin.

Ada Lovelace je britanska čarobnica brojeva i proročica računarstva, prva programerka i poetska naučnica, ćerka poete i princeze matematike

Ovo će biti multimedijalne priče o njoj, Adi Lovelace, svijetu u kojem je živjela, kao i svijetu u kojem su njeni roditelji živjeli. Ovo je putovanje jedne vizije koja je počela prije 200 godina,a čiju realizaciju slavimo danas. 

Foto

Foto

U multimedijalnoj izložbi se prepliće više svjetova u više nivoa, sa više perspektiva. Zakoračite u svijet Regenta, Viktorije, romantizma, Napoleona, francuske revolucije, Lorda Bajrona, Puskina,  Mary Shelley, Godwina, Mary Somerwile, Fermatove teoreme..i drugih. Ovo je priča o jednom zanimljivom inspirativnom preplitanju života, ideja i otkrića o rađanju Fausta, Modernog Prometeja, Analiticke masine za racunanje, kreativnog progamiranja,  Neminovno tu je i steampunk”, objašnjava Medin.

Foto

Ulaz na izložbu je besplatan.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari