2
min read
A- A+
Pročitano

Pripremite se za spektakl: Priča o balkanskom čovjeku i izgubljenim generacijama koje čekaju (FOS VIDEO)

11/10/2018 - 13:30
Autor:Violeta Rovčanin
6309 pregleda

Predstava „Bure baruta“ u režiji Dejana Projkovskog, a po tekstu Dejana Dukovskog, biće premijerno izvedena sjutra veče na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta. Pričom o malom, balkanskom čovjeku i izgubljenim generacijama koje čekaju, teatar otvara novu sezonu 2018/2019.

Foto: FOS Media

Foto: FOS Media

POGLEDAJTE VIDEO

 

„Bure baruta je predstava koja priča o balkanskom čovjeku u tranzicijskom periodu, a zapravo to smo svi mi. Zato sam ja odlučio da ova predstava priča o malom čovjeku na Balkanu, zapravo o njegovim strahovima, željama, svemu onome što se taj mali čovjek pita“, kaže reditelj Dejan Projkovski za FOS.

„Bure baruta“ je, kako kaže, i priča o izgubljenim generacijama koje čekaju. Upravo zbog toga, na sceni će dominiraju vagoni, a svaki od njih vozi nove ljude i njihove sudbine.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

„Generacije koje čekaju bolji život, čekaju posao, čekaju vize. Sa druge strane, ovo je balkanski spektakl zato što ova predstava potencira to da je zapravo Balkan najljepše mjesto na svijetu, i da zapravo taj čovjek koji čeka, ta velika balkanska duša, za pet minuta može da preokrene sve. Da iste večeri uđe u kafanu sa prijateljima i muzikom, i da dostigne definiciju svoje sreće.“

Predstava okuplja veliki broj glumaca sa akcentom na glumce iz ansambla CNP-a. Rad na ovom pozorišnom komadu, kako kažu junaci predstave, bio je jedan veliki izazov.

„Ono što je karakteristično za moj lik, za ulogu Borisa, je to što je on jedan čovjek koji želi da se oslobodi nekih zidova, a onda kad ih se oslobodi ti zidovi mu nedostaju i ne zna da se snađe bez njih. Nekako to zvuči vrlo poznato svima nama. Meni je bilo vrlo izazovno da tražim po unutrašnjosti i svojoj i tog lika, da nađem neke zajedničke tačke, neki presjek kroz koji bih mogao da proguram tu ulogu“, priča glumac Mišo Obradović za FOS.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

Smatra da vrijedi pogledati predstavu koja otvara brojne teme.

„Otvara neka ozbiljna pitanja, pitanja moralnih vrijednosti i moralnih vertikala u vremenu u kojem toga nema, kao i izgubljenost individue usljed dezorijentisanosti jer ne postoje univerzalne vrijednosti a mi živimo to, čini mi se, već 30 godina“, kaže Obradović.

Glumac Gojko Burzanović ne krije da su mu uloge šofera i policajca, koje igra u ovoj predstavi čak i omiljene u karijeri.

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

„To su efektne uloge u ovako velikom projektu koji možemo nazvati spektaklom, gdje imate stotinu učesnika. Kad se pojavite i kada vam neko kaže da je to interesantno, onda znači da ste dobro prošli, odnosno da ste uspjeli“, kaže Burzanović u razgovoru za FOS i dodaje:

„Pozivam publiku da vidi jednu modernu, savremenu predstavu koja je puna problema, jer pozorište je sukob. Nije to samo jedan sukob već mnogo scena, mnogo različitih izvora, različitih života i sudbina koje se mogu vidjeti na jednom mjestu. Dakle, jedna vrhunska, kulturna predstava, možda u mojoj karijeri i ponajbolja. Ona će da ima svoj put i mnogo će da se igra.“

Foto: FOS Media
Foto: FOS Media

U predstavi se pojavljuje i bend „Toplo pivo“ kao i članovi Vojnog orkestra počasne garde Vojske Crne Gore. Muziku, koju će na sceni izvoditi uživo, radio je kompozitor Goran Trajkoski.

„Sam medij teatar je umjetnost trenutka, a akter, glumac u realnom trenutku kreira odnosno tvori svoju umjetnost. Shodno tome, i muzičar koji prati glumca je najprirodnije da ga prati uživo. Tako da, kad se ove dvije stvari spoje, smatram da dobijamo stvarni, istinski, potpuni i totalni teatar“, kaže kompozitor Goran Trajkoski za FOS.

U predstavi igraju: Mirko Vlahović, Goran Vujović, Aleksandar Gavranić, Danilo Čelebić, Vukan Pejović, Vanja Jovićević, Zoran Vujović, Ana Vučković, Marko Todorović, Petar Burić, Branimir Popović, Nikola Perišić, Mišo Obradović, Dejan Ivanić, Dušan Kovačević, Jelena Nenezić Rakočević, Stevan Radusinović, Jadranka Mamić, Filip Đuretić, Slobodan Marunović, Gojko Burzanović Sneža Matanović.

Premijera počinje u 20 sati.

 

Pročitajte još:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari