1
min read
A- A+
Pročitano

Sedam rijetkih a skupocjenih književnih izdanja

07/05/2020 - 22:13
Autor:Fos Media
125 pregleda

Ukoliko ste ljubitelj pisane riječi, današnji tekst je prava poslastica za vas. Naime, bavićemo se romanima sa engleskog govornog područja, koji su nastali u različitim periodima, ali su po nečemu osobeni. Riječ je o djelima koja su veoma dopadljiva čitaocima, ali postoji jako mali broj primjeraka prvog izdanja.

Foto

Foto: City Magazine, Pinterest

Pored toga, na cijeni su oni sa potpisom autora, koje je još teže pronaći, posebno ukoliko govorimo o knjigama nastalim tokom prošlog vijeka. Udobno se smjestite i otkrijte naslove za kojima vlada veliko interesovanje zbog procijenjene vrijednosti, te o kojim iznosima je riječ, piše City Magazine.

1. Hari Poter i kamen mudrosti – Džej Kej Rouling

Prvo izdanje ovog romana ujedno je i jedino iz čuvene sage koje potvrđuje autentičnost spisateljice, jer je označeno serijskim nizom ʽ10 9 8 7 6 5 4 3 2 1ʼ. Vlasnik jednog ovakvog primjerka, pod uslovom da je on u dobrom stanju, može na aukciji zaraditi između 30.000 i 45.000 funti.

2. Dnevnik Bridžit Džouns – Helen Filding

Prvo izdanje ovog najprodavanijeg romana iz 1996. godine danas vrijedi 175 funti, a ukoliko je potpisano, okvirno 500 funti.

3. Veliki Getsbi – Frensis Skot Ficdžerald

Prvo izdanje ovog romana sa originalnim omotom veoma je teško pronaći. Ovo djelo nije zaživjelo među čitaocima tokom života autora, te je prodato svega 25.000 primeraka do njegove smrti 1940. godine. Međutim, danas jedno takvo izdanje dostiže vrijednost od čak 150.000 funti.

4. Hobit – Džon Ronald Rejel Tolkin

George Allen & Unwin Ltd. odlučio je da u prvom izdanju odštampa svega 1.500 kopija romana. Međutim, tiraž je rasprodat za svega 3 mjeseca od objavljivanja. U pitanju je ograničena serija, a osoba koja je vlasnik očuvanog primjerka može da ga proda na aukciji za 50.000 funti.

5. Trainspotting – Irvin Velš

Ovaj hrabar roman na čijim stranicama možete upoznati svijet zavisnosti od heroina, kriminala i siromaštva na ulicama Edinburga, trenutno donosi 2.700 funti za prvo izdanje iz 1993. godine.

6. Životinjska farma – Džordž Orvel

U pitanju je djelo koje kritikuje ideologiju Staljina u Sovjetskom savezu, a prvo izdanje procijenjeno je na 7.000 funti.

7. Gospodar muva – Vilijam Golding

Prvo izdanje ovog romana dobitnika Nobelove nagrade Vilijama Goldinga, ukoliko je dobro očuvano, vrijedi čak 8.000 funti.

Izvor: City Magazine

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari