2
min read
A- A+
Pročitano

„Žartivizam“: Grad oplemenili muralima posvećenim poziciji žena u crnogorskom društvu (FOTO)

27/09/2019 - 11:33
Autor:Violeta Rovčanin
1779 pregleda

Bijelo Polje i Podgorica bogatiji su za nove murale. Ukupno tri, realizovana u okviru projekta „Žartivizam“, krase javne površine u ova dva grada. Prvi „Žena se ne rađa, ženom se postaje“ urađen je u Bijelom Polju na zidu hotela „Bijela Rada“, drugi „Lično je političko“ na Ruskom mostu u Podgorici, dok se treći, kojim će ovaj projekat biti zaokružen, završava na pješačkom mostu između Malog brda i Zagoriča i simbolično nosi naziv „Borka“. Projekat „Žartivizam“ sprovodi NVO „Spes“ a uz podršku Ministarstva kulture.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

 „Cilj projekta Žartivizam - ženska akcija kroz umjetnost je da tokom rada sa mladim umjetnicama promislimo o ženskim prostorima u društvu, rodnim stereotipima, prvim ženama umjetnicama od renesanse do danas, nepravednoj poziciji žena umjetnica kroz istoriju umjetnosti, savremenim umjetničkim teorijama i praksama, da zajedno preispitamo poziciju žene u širem društvenom kontekstu“, kaže za FOS Nela Gligorović, autorka projekta.

Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva - Mural u Bijelom Polju

„Žartivizam“, kako navodi, mobiliše umjetnice mlađe generacije odnosno studentkinje da kroz zajedničko teorijsko i praktično-kreativno istraživanje koncipiraju i realizuju murale, odnosno javne prostore obilježe ženskim artističkim, građanskim refleksijama.

Foto: Privatna arhiva - Mural u Bijelom Polju

Foto: Privatna arhiva - Mural u Bijelom Polju

„Tokom trajanja projekta, studentkinje tri fakulteta umjetnosti sa Univerziteta Crne Gore, Univerziteta Mediteran i Univerziteta Donja Gorica, pohađale su seminar 'Rodni stereotipi' , na kojem ih je Nada Drobnjak, predsjednica Odbora za rodnu ravnopravnost, upoznala sa osnovnim postulatima zaštite ženskih ljudskih prava iz različitih sfera društvene djelatnosti, kao i o važnosti dostizanja rodne ravnopravnosti“, navodi Gligorović za FOS.

Drugi segment seminara je „Osvajanje likovnosti“ i vodila ga je baš istoričarka umjetnosti Nela Gligorović, koja je predstavila studentkinjama likove i djela prvih žena slikarki u istoriji umjetnosti, njihove sudbine i borbu kroz vjekove od renesanse do danas, kao i uticaj feminističke teorije na umjetnost XX vijeka.

Foto: Privatna arhiva - Mural na Ruskom mostu

Foto: Privatna arhiva - Mural na Ruskom mostu

„Kao rezultat prethodnog, kroz rad sa mentorkama - profesorkom Nelom Darmanović Mahmutović, Jovanom Milović i Milenom Živković osmišljena su tri murala posvećena poziciji žena u crnogorskom društvu i njihovom uticaju na promjenu društvene paradigme XX vijeka."

Foto: Privatna arhiva - Mural na Ruskom mostu

Foto: Privatna arhiva - Mural na Ruskom mostu

"Projektom su planirana dva murala na teritoriji Glavnog grada Podgorice i jedan na teritoriji opštine Bijelo Polje. Mural u Bijelom Polju je završen, tokom jula, završili smo i prvi u Podgorici, naziva 'Lično je političko' na Ruskom mostu, u toku je izrada trećeg u Podgorici, simboličnog naziva „Borka“, kaže Gligorović za FOS.

U pitanju je mural ogromnih dimenzija kod pješačkog mosta između Malog brda i Zagoriča.

Foto: Privatna arhiva - Mural "Borka"

Foto: Privatna arhiva - Mural "Borka"

„Borka je nastala kao rezultat saradnje tri studentkinje različite poetike i pristupa. Autorskim rješenjima formirale su kompoziciju u kojoj centralno mjesto zauzima žena, dok su društveni moduli, pravila i represije konstruisale prostor oko nje. Društveni konstrukti, sveprisutna pasivna diskriminacija sa kojom se Crnogorke i dalje bore likovno su predstavljeni u javnom prostoru“, zaključuje Gligorović.

Foto: Privatna arhiva - Mural "Borka"

Foto: Privatna arhiva - Mural "Borka"

Mural izrađuju studentkinje cetinjske Akademije likovnih umjetnosti a kako navodi Gligorović, mural „Borka“ koji simbolizuje crnogorsku ženu uskoro će biti završen, čime će i cjelokupni projekat biti zaokružen.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari