1
min read
A- A+
Pročitano

Kuvajte kao profesionalac uz pomoć ovih jednostavnih trikova

25/07/2019 - 20:14
Autor:Fos Media
294 pregleda

Ako ste od onih koji misle da imaju dvije lijeve ruke u kuhinji imamo sjajne savjete koji će od vas napraviti pravu zvijezdu porodice, a o vašim specijalitetima pričaće svima koje znaju.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Poznati kuvar Kris Stam otkrio je nekoliko trikova kojima se služe velika imena iz svijeta kulinarstva kako bi njihova jela bila fantastična.

Ako ste početnik ili vam jepotrebno usavršavanje, savjetujemo vam da dobro obratite pažnju na sledeće savjete. 

Koristite oštre noževe i vježbajte sjeckanje

Vještina rada nožem je veoma važna za profesionalne kuvare, a ukoliko se malo potrudite moći ćete i vi da siječete namirnice kao i oni. Trenirajte na nekom laganom povrću ako što je krompir ili luk. Na internetu možete da nađete brojne tutorijale kako da pravilno koristite noževe i koje trebate da izaberete u kupovini. Važno je da ih redovno oštrite. 

Začinite vaše soseve 

Ukoliko stavite komad hladnog maslaca prije nego sipate sos na tanjir, ukus će se pojačati i postati složeniji, piše Stvar ukusa. To je razlog zašto su sosevi u restoranima svilenkastije strukture od onih koje pravimo kući. 

Nije svo vino za sve 

Kada pratite uputstva u receptima koji naglašavaju upotrebu posebnog vina, nemojte u jelo da sipate bilo koje vino koje imate kod kuće. To utiče na ukus jer nivo kisjelosti može da bude različit. Ako želite savršeni ručak, pridržavajte se striktno recepta. 

Izbjegavajte sušene začine 

Ništa neće uticati na jelo toliko kao dodavanje sjeckanih začina u poslednji čas ili ukrašavanje svježim biljem. Ono jelu odmah daje svježinu, a kada koristite suve biljke ukus nikada ne može biti takav. Kupite svježe začinske biljke i dodajte ih u vaša jela. 

Pergament papir umjesto poklopca 

Bolje ćete kontrolisati kuvanje ako napravite krug od pergament papira i na njemu napravite par rupica. Ova metoda je odlična ako nemate poklopac pri ruci, a tako ćete sve ukuse sačuvati u šerpi. 

Savršeno skuvajte povrće 

Kada poručite kuvano povrće u restoranu, uvijek se iznenadite kako ono savršeno dobro izgleda. Za to su vam potrebna tri sastojka – maslac, voda i začin. Iskombinujte sva tri sastojaka u tiganj, dodajte malo soli i kuvajte dok povrće ne bude mekano, a maslac i voda se pretvore u predivnu glazuru. Ako tiganj počne da izgleda masno, dodajte malo vode u njega. 

Isprobajte tehniku spore pripreme u masnoći 

Kuvanje u masnoći je tehnika koju profesionalni kuvari često koriste. Riječ je o sporom kuvanju u masnoći kojim se mnogi kuvari koriste kada u restoranima pripremaju obroke. Za većinu povrća maslinovo ulje je savršeno, paradajz će biti slađi, a bijeli luk će dobiti duboki pečeni ukus. Radi se o tome da spora priprema dopušta ukusima da se razviju.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari