2
min read
A- A+
Pročitano

Crnogorski klubovi u kvalifikacijama LŠ: Čekajući gol 5, pobjedu 6, a prolaz 8 godina! (VIDEO)

11/07/2018 - 11:29
Autor:Branko Krivokapić
856 pregleda

Hod po rezultatskim mukama – mogao bi da bude kratki opis učešća crnogorskih klubova u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Nastavimo alegorijski: vodeći se Kubertenovom maksimom da je važno učestvovati, prvaci Crne Gore su amandmanski obradili Cezarevo geslo u „dođoh, vidjeh – izgubih“.

Foto

Foto: FK Partizan

A na početku, sve je slutilo na dobro – kao svježe promovisani šampion Zeta je na stadionu pod Goricom 17. jula 2007. godine pobijedila predstavnika Litvanije Kaunas 3:1. Korać sa bijele tačke, zatim Tumbasević i Stjepanović su golovima pogurali mlade i poletne „Vukove“, oštrih zuba.

Koji su se u revanšu već do 20. minuta naprasno pretvorili u mliječne – Litvanci su vodili 3:0. Ipak, Stjepanović je pogotkom u 34. minutu poravnao ukupni rezultat, da bi Ćetković u 89. progurao Zetu kroz iglene uši u drugo kolo.

Foto

A tamo su je čekali dueli sa tada moćnim Rendžersom. Prava šansa je propuštena u prvom, odigranom na Ajbroks parku u Glazgovu 31. jula 2007. Rezultat 2:0 za domaćine djeluje suvoparan i ne otkriva nivo hrabrosti i kvalitetnosti izdanja sastava iz Golubovaca. Već samo naivnosti.

„Vidjelo se da igraju dobar fudbal“ – utješio je Zećane kompliment protivničkog trenera Voltera Smita.

„Rezultat je nepravedan“ – kazao je Marko Ćetković, vezista Zete. „Igrači Rendžersa nisu monstrumi... već kao i mi, ljudi od krvi i mesa.“

U revanšu, već, sve je bilo mnogo teže i drukčije – ozbiljni „Policajci“ su u Podgorici pobijedili 1:0 i dalje, preko Crvene zvezde, išli do grupne faze...

Kada je naredne sezone ambicioznu Budućnost žrijeb poslao na skromni Tampere iz Finske, izgledalo je da ćemo ponovo imati predstavnika u drugoj rundi. Kompleks više vrijednosti brzo je zamijenilo bolno prizemljenje.

Foto

Tehnički limitirani, ali taktički korektno pripremljeni Finci su dobili prvi meč na svom terenu 2:1. U revanšu pod Goricom su na vrijeme, već u 8. minutu, pogodili cilj, tako da ih Bećirajev izjednačujući pogodak u 80. minutu nije mogao ugroziti...

U dva sljedeća izdanja, crnogorski predstavnici su prolazili prvu rundu. Ne toliko zbog svog kvaliteta, koliko zbog amaterskog karaktera rivala.

Mogren je 2009/2010. lako isprašio malteški Hibernijans (2:0, 4:0), da bi na brutalniji način bio izbačen od Kopenhagena (dva puta po 6:0).

Foto

„Realnost crnogorskog fudbala“ – ocijenio je trener Budvana Dejan Vukićević, koji je, donekle, korigovao stav 24. decembra 2010. kada je dobio nagradu za najboljeg trenera u Crnoj Gori.

„Žao mi je zbog Kopenhagena, nismo bili dostojanstveni reprezenti crnogorskog fudbala... izvinjavam se svima zbog onakvih poraza.“

A poraza će biti još kako u narednim godinama, istina, ne više toliko ubjedljivih.

Ljeto kasnije, žrijeb je Rudaru dodijelio Tre Fiori iz San Marina (3:0, 4:1). Ispostavilo se, biće to, za sada, posljednji prolaz nekog crnogorskog šampiona. Pljevljake je na sljedećem koraku zaustavio bugarski Liteks (1:0, 4:0).

Otada, sa izmjenom sistema takmičenja, naši prvaci posrću već na prvoj stepenici, a u drugom kvalifikacionom krugu.

Mogren od Liteksa, Budućnost od Slaska – poslije poraza 2:0 pod Goricom, „plavi“ su 25. jula 2012. slavili 1:0 u revanšu, što je posljednji trijumf naših klubova u kvalifikacijama za LŠ – pa Sutjeska dvije godine zaredom od moldavskog Šerifa, Rudar od azerbejdžanskog Karabaga, Mladost od bugarskog Ludogoreca, i, na kraju, prošle godine Budućnost od Partizana.

Dugačka niska uspjeha, i predug post – od 16. jula 2013, kada je Sutjeska postigla gol u Tiraspolju u remiju 1:1 sa Šerifom, koji je potpisao Andrija Pejović, crnogorski klubovi nisu zatresli mrežu!

Što će reći, taksativno nabrojano – bez prolaza 8, bez pobjede 6, a bez gola 5 godina.

Sutjeska danas otvara novu sezonu predstavnika 1. CFL u Evropi duelom u Astani sa šampionom Kazahstana. Sa manjim opterećenjem, jer zna da je i ukupan poraz ne izbacuje, već samo preusmjerava na kvalifikacije za Ligu Evrope.

Možda to bude ohrabrujući impuls za prekid makar jedne serije.

Takmičenje Pobjede Remiji Porazi Gol-razlika
Kvalifikacije za LŠ       6     4     18      23:54

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari