1
min read
A- A+
Pročitano

Kvalifikacije su jedini put Sokola do Eura 2020, baraž preko Lige nacija je nedostižan

12/06/2019 - 11:57
Autor:Fos Media
212 pregleda

Na pola kvalifikacionog puta do Euro 2020. godine – odigrali su četiri od osam mečeva – Sokoli su u nezavidnoj poziciji.

Foto

Foto: FSCG

Imaju samo dva boda, četiri manje od Češke Republike, od koje su poraženi u ponedjeljak, a koja ima utakmicu manje, kao i od Engleske, maksimalne u svoja dva susreta.

Naredna dva duela koja se igraju na stadionu pod Goricom, sa Česima 10. septembra i Bugarima 11. oktobra, prilika su da Sokoli poprave raspoloženje i bodovni saldo i vrate se u igru za osvajanje jednog od prva dva mjesta u kvalifikacionoj grupi A. Koja je njihova jedina staza do kontinentalnog šampionata.

Foto

Sistem prolaska do Eura, koji će se naredne godine održati u 12 evropskih država, je ovog puta nešto komplikovaniji – vizu će obezbijediti po dvije najboljeplasirane reprezentacije iz 10 kvalifikacionih grupa. Preostala četiri mjesta popuniće selekcije iz baraža, do koga se dolazi preko plasmana u Ligi nacija.

Ko igra u baražu? Prva četiri tima iz svake od četiri divizije. Ukoliko se neka od reprezentacija plasirala na Euro kroz kvalifikacije, onda se ljestvica pomjera za po jedno mjesto naniže.

Trenutno, u grupi C Lige nacija, u kojoj se takmičila crnogorska reprezentacija, na vodećim pozicijama su Škotska, Norveška, Srbija i Finska. Finci su trenutno jedini koji bi se kroz kvalifikacije plasirali na Euro – drugi su u grupi J.

Foto

To znači da bi njihovo mjesto – da se danas igra baraž – preuzeli Bugari, prvi na listi čekanja, a da bi parovi bili Norveška – Srbija i Škotska – Bugarska. U dodatnim kvalifikacijama se igra po jedan meč na terenu bolje plasirane ekipe.

U tim kalkulacijama, Sokoli su daleko. Po učinku su 11. reprezentacija u Ligi nacija C, što znači da je potrebno da makar sedam selekcija koje su ispred izbore nastup na Euro kroz kvalifikacije, kako bi se našli u baražu. Sudeći po dosadašnjem učinku, šanse da se tako nešto desi su minimalne...

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari