1
min read
A- A+
Pročitano

Marsej, Bordo i Sent Etjen na ivici bankrota: Francuski fudbal se suočava s pravom katastrofom

22/05/2020 - 14:34
Autor:Fos Media
68 pregleda

Profesionalni francuski fudbalski klubovi uskoro će dobiti pozajmicu od 200 miliona eura kako bi prebrodili korona krizu. Međutim, vrlo je upitno da li ovakva pozajmica ima pokriće jer bi nekoliko najvećih klubova moglo da bankrotira, piše tamošnji Medijapart.

foto

foto: Guliver

Članovi Profesionalne fudbalske lige Francuske (LFP), koja rukovodi takmičenjem imali su sastanak prije nekoliko dana na kome su se dogovorili da uzmu pozajmicu od 225 miliona eura za koju je garant sama država Francuska.

Ta suma treba da nadomjesti gubitke od TV prava zbog prekida sezone, pošto je Kanal+ koji prenosi utakmice ove lige odbio da plati, što je napravilo gubitke klubovima. Međutim, prema dokumentima do kojih je Medijapart došao, finansijski problemi francuskih klubova su znatno veći.

LFP se optužuje za stvaranje "pretjerano optimističke" slike u medijima, jer je kriza zbog pandemije koronavirusa i gubitka novca od TV prava mnogo veća.

''Nkoliko klubova je na ivici bankrota, poput Marseja, Bordoa i Sent Etjena'', piše Medijapart.

''Samo u sezoni 2018/19. akumulirani gubici ovoh timova iznosili su 160 miliona eura'', navodi se u tekstu.

Problem koji je stvorila korona kriza je činjenica da nema nikakvih prihoda. Ne samo da su izostali prihodi od TV prava i prodaje karata, već nema ni transfera kojima bise popunila kasa.

Zanimljivo da će najveći dio od raspodjele pozajmice od 200 miliona eura pripasti Pari Sen Žermenu, klubu koji nema probleme sa finansijama, ali se novac dijeli po plasmanu na tabeli i to je neizbježno.

Inače, do kraja juna klubovi u Francuskoj će biti u deficitu od 438 miliona eura...

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari