1
min read
A- A+
Pročitano

Pobjeda duše fudbala: Noć koja nas je podsjetila zašto volimo fudbal (VIDEO)

07/11/2018 - 11:38
Autor:Fos Media
631 pregleda

U redu, vjerovatno Crvena zvezda nije baš uzoriti model ponašanja i fudbalskog bivstvovanja. U godini u kojoj je rivali u Srbiji optužuju da vaninstuticionalnu (čitaj: političku) podršku i moć koristi za dominaciju u Super ligi.

Foto

Foto: Sportska centrala

U periodu kada joj visi nad glavom sumnja da je svoj debitantski nastup u Ligi šampiona okaljala namještanjem utakmice sa Pari Sen Žermenom na Parku prinčeva 3. oktobra (1:6). Tri sedmice prije poraza na Enfildu 4:0.

Ali, makar na noć – noć u kojoj je nekadašnji evropski prvak, dugim godinama unazad posrnuli gigant, sapleo važećeg kontinentalnog vicešampiona – Zvezda nam je nahranila iluziju da i dalje živimo u svijetu u kome su pobjede Davida nad Golijatom moguće.

Foto

Da 24-godišnjak iz Begeča, neželjen u Vojvodini, na granici da bude proglašen tehnološkim viškom među „crveno-bijelima“, često prinuđen da sa klupe gleda u odnosu na njega (pre)skupo plaćene saigrače, to fudbalsko ružno pače, može tokom 90 minuta da se premetne u labuda.

Koji će natkriliti najskupljeg defanzivca planete (Virdžila van Dajka) i drugog na listi najizdašnije plaćenih golmana (Alisona).

Da stameni Kninjanin, koji se 1995. kao osmogodišnjak zatekao u koloni izbjeglica, a kasnije smucao od nemila do nedraga, preko Kanade, Argentine i Bugarske zasluživši poziv voljenog kluba, bude neprelazna brana pred golgeterskom bujicom najefikasnijeg sastava prošlosezonske Lige šampiona.

Foto

Da Vladan Milojević, fudbalski Klark Kent, kako su ga prozvali srpski mediji, čovjek tihe riječi i eruptivne energije, može u partiji šaha da matira Jirgena Klopa.

Foto

Uzgred, i da bi nas zamišljena evropska Super liga, u kojoj ne bi bilo mjesta za provincijalce, uskratila za nepatvorenu suštinu i radost (fudbalske) igre.

Foto

„Možda bi klupski čelnici i vlasnici kapitala koji žele da kreiraju zatvoreni krug unutar elite, trebalo da pogledaju pobjedu Zvezde nad Liverpulom, i to sa maksimalno pojačanim tonom“ – napisao je američki ESPN.

„Time je poslata vitalna, krajnje urgentna poruka – da se za dušu fudbala vrijedi boriti.“

Za dušu se uvijek vrijedi boriti.

Foto

Bilo je to u noći koja nas je podsjetila zašto volimo fudbal. I nahranila iluziju, ko zna, možda i vjernu stvarnosti, da i sami vrijedimo više nego što mislimo i vjerujemo, više nego što dobijamo i uzimamo od života.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari