1
min read
A- A+
Pročitano

Traže manje udaranje lopte glavom: Engleski fudbaleri zabrinuti zbog povreda i bolesti

21/11/2020 - 14:10
Autor:Fos Media
118 pregleda

Sindikat koji predstavlja fudbalere u Engleskoj pozvao je danas igrače da na treninzima manje udaraju loptu glavom, usled sve veće zabrinutosti zbog povreda i bolesti mozga među bivšim fudbalerima.

Foto

Foto: Dailymail.co.uk

Taj poziv Udruženja profesionalnih fudbalera (PFS) uslijedio je nakon sastanka rukovodstva, koje je procjenjivalo istraživanje o demenciji i neurodegenerativnim bolestima.

"Nauka se brzo razvija u ovoj oblasti i moramo hitno da intervenišemo na osnovu dokaza koji su sada dostupni. Smanjivanje igranja glavom na treninzima je praktičan i direktan korak. Zajedno sa članovima, bivšim članovima i njihovim porodicama radićemo na ovoj oblasti u okviru nove savjetodavne grupe PFA, gdje će se odluke donositi na osnovu stručnih savjeta", rekao je predsjednik PFA Ben Purkis.

Ovog mjeseca objavljeno je da legendarni engleski fudbaler Bobi Čarlton boluje od demencije. Njegov brat Džek, koji je takođe bio reprezentativac, umro je u julu nakon što mu je dijagnostifikovana demencija. Bivši reprezentativac Engleske Bobi Stajls umro je boreći se sa demencijom.

"Kratkoročno, fudbal ne može ovako da nastavi. Ovde postoji veliki problem i to vidimo na osnovu sve većih dostupnih dokaza", rekao je izvršni direktor PFA Gordon Tejlor.

Istraživanje koje je 2019. godine objavio Univerzitet u Glazgovu otkrilo je da su bivši fudbaleri imali tri i po puta veću smrtnost od neurodegenerativnih bolesti poput Alchajmerove ili Parkinsonove bolesti.

U apsolutnom iznosu taj rizik je ostao relativno mali - 1,7 odsto među bivšim fudbalerima i 0,5 odsto u grupi za poređenje.

Istraživači su upoređivali uzrok smrti 7.676 škotskih muškaraca koji su igrali fudbal, sa 23.000 sličnih muškaraca iz opšte popilacije rođenih između 1900 i 1976. godine. Tokom 18-godišnje studije, od demencije umrlo je 1.180 fudbalera i 3.807 iz opšte populacije.

Otkrili su i da je manje vjerovatno da će fudbaleri umrijeti od srčanog udara ili raka, u poređenju sa opštom populacijom, ali da češće umiru od demencije.

"Mislim da se ne mogu tačno utvrditi faktori rizika. Ali, očigledno je da bi igranje glavom moglo da bude jedan od tih faktora i zbog toga smo postavili smernice u vezi sa omladinskim fudbalom, za koje mislim da su oštrije od bilo koje zemlje na svijetu", rekao je izvršni direktor Fudbalskog saveza Engleske Mark Belingem.

Fudbalski savezi Engleske, Sjeverne Irske i Škotske su u januaru saopštili da će djeci uzrasta do 12 godina biti zabranjeno da loptu udaraju glavom na treninzima.

U tim smjernicama navodi se da će biti primijenjen postepeni pristup igranja glavom za djecu od 12 do 15 godina, dok će za 16-godišnjake i 17-godišnjake igranje glavom biti ograničeno na jedan trening nedjeljno.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari