1
min read
A- A+
Pročitano

ABA liga izgubila mjesto u Evroligi!

11/07/2019 - 16:17
Autor:Fos Media
1395 pregleda

Šampion regiona od 2020. imaće prioritet kada je riječ o dobijanju specijalne pozivnice.

aba liga

foto: KK Buducnost Voli

ABA liga od 2020. godine neće davati direktnog učesnika za Evroligu. To je epilog današnjeg sastanka čelnika elitnog takmičenja u Minhenu, gde se raspravljalo o tekućim pitanjima, ali i promenama koje će stupiti na snagu počev od narednog leta.

To znači da će 18 licenci počev od 2020. godine biti raspoređeno na potpuno drugačiji način. Njih 11 odlaziće na standardno licencirane klubove, dva mjesta idu Asvelu i Bajernu, dva tima dolaziće iz Evrokupa, dok će tri ekipe dobiti „godišnji vajld kard“, što je vjerovatno i najveća promjena. Napominje se da će šampion ABA lige ipak imati prednost pri dobijanju ove specijalne pozivnice, jer se u njoj ne nalazi nijedan licencirani klub.

Kako navode čelnici Evrolige, novim odredbama žele da omoguće svim klubovima, ma u kojoj ligi učestvovali, podjednaku šansu da dođu do mjesta u najjačem košarkaškom takmičenju na starom kontinentu. Time će ujedno biti eliminisano ograničenje vezano za broj klubova po državi.

Timovi koji dolaze iz Evrokupa imaće poseban motiv da se dokažu među najboljima, pošto će bolje plasirana ekipa, koja se pritom plasirala u plej-of, obezbijediti učešće u Evroligi naredne sezone. U tom slučaju, finalista Evrokupa za tu sezonu ne bi išao direktno u elitno takmičenje.

Izvor: Mozzart sport

Napisao: Danilo Petrović

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari