3
min read
A- A+
Pročitano

FOS podsjećanje: Šta je Dragan Bokan obećao prije sedam godina kada je preuzeo KK Budućnost, a šta je ispunjeno?

09/08/2018 - 10:50
Autor:Fos Media
2461 pregleda

„Možda i najbolja stvar u posljednjih deset godina kada je KK Budućnost u pitanju juče je i zvanično potvrđena. Vlasnik kompanije 'Voli' Dragan Bokan novi je predsjednik“ – pisala je Pobjeda 30. jula 2011. Dan ranije, skupština kluba iz Njegoševog parka jednoglasno je izglasala promjenu na vrhu.

Foto

Foto: KK Budućnost/ABA liga

Bokan je naslijedio Miroslava Ivaniševića koji je tri godine bio prvi čovjek „plavih“.

Situacija u kojoj je zatekao dežurnog crnogorskog šampiona nije bila ružičasta.

Nakon sezone u kojoj su se Podgoričani prvi put domogli završnog turnira ABA lige, na kome su zauzeli posljednje mjesto, došlo je do rasipanja tima: otišli su Vladimir Dragičević, Marko Simonović, Nikola Otašević, Marko Šćekić...

Pod ugovorom su bili trener Dejan Radonjić i samo šestorica igrača.

Veći problem su bila dugovanja.

„Ovu funkciju ću gledati kao poslovan čovjek svjestan svih izazova“ – najavio je Bokan na predstavljanju, ne obećavajući kule i gradove.

„Ne  može se zanemariti činjenica da je ekonomska kriza naša realnost te da su sve firme koje su se razvijale u prethodnom periodu opterećene kreditnim zaduženjima, tako da je malo onih koje mogu pomoći i podržati klub.“

Rezultatski cilj je bio jasan.

„Naš klub treba da bude ozbiljan igrač, ne samo na domaćoj sceni, nego i u regionu, ali i u Evropi... Svi smo mi dio Budućnosti, odgovornost je zajednička, a naš zajednički napor mora rezultirati organizovanom i jakom košarkaškom pričom koja ima svoju ekonomski opravdanost.“

Foto
KK Budućnost pres konferencija, 22. jul 2011; foto: S. Prelević

Jedan od postavljenih prioriteta je bio rad na promociji kluba.

„Poštujući sve što predstavlja brend Budućnosti planiramo ostvarenje sasvim novog pristupa imidžu koji će privući sponzore i biti interesantan za ulaganje.“

Rad sa mlađim kategorijama je stavljen pod lupu.

„KK Budućnost je institucija, a naša zemlja podneblje talenata. Naša društvena obaveza je da što više djece budu pod okriljem Budućnosti i namjeravam da u tom segmentu napravimo zaokret.“

Poluprazne tribine podgoričke dvorane su tih sezona bile uobičajena slika na mečevima „plavih“.

„Zadatak novog menadžmenta će biti da vrati publiku u SC Morača.“

Udarci

U međuvremenu, bilo je i povremenih strateških lutanja, grešaka u koracima, uzaludno potrošenog novca... I udaraca.

Jedan od najžešćih je bio incident u Morači na meču sa Banvitom u Evrokupu, 7. januara 2015, kada je jedan „navijač“ Budućnosti utrčao na parket i nasrnuo na dvojicu igrača gostiju.

„Ovo je veliko razočaranje. Teško je kad na sav trud i ulaganja dobijete ovakav odgovor. Razočaran sam. Naravno da pomišljam da odustanem“ – izjavio je tada Bokan.

Vjerovatno je bio bliži povlačenju iz fotelje tri mjeseca kasnije, u aprilu 2015, kada se njegov tim okliznuo bukvalno na posljednjem koraku do Evrolige. U majstorici polufinala ABA lige sastav Igora Jovovića je izgubio od Cedevite, i to na svom parketu, poslije vođstva u seriji 2:0.

Foto

Bolan šamar primljen je i u martu 2016 – poslije osvajanja prvog mjesta u regularnom dijelu sezone, sastav Luke Pavićevića je u u dva meča polufinala regionalnog takmičenja glatko poražen od Mega Leksa.

„Ovo je neuspjeh cijelog kluba – uprave, igrača, stručnog štaba – i nismo ga očekivali. Svi smo odgovorni“ – rekao je tada Bokan, ponudivši vođenje kluba „svakome ko je bolji od nas, ko može da napravi nešto više i da obezbijedi veća sredstva“.

Takvih, očigledno, nije bilo, pa je 22. juna 2016. uprava dobila novi mandat na pet godina.

Na vrhu

Uslijedila je još jedna sezona u kojoj su „plavi“ zaustavljeni u polufinalu ABA lige, ovog puta od Crvene zvezde, ali i infrastrukturno jačanje kluba.

Kompanija Voli je kupila dvoranu u Kokotima, čime su „obezbijeđene prostorne mogućnosti za potpuno normalno odvijanje rada sa mlađim kategorijama“.

U junu 2017, na predstavljanju Aleksandra Džikića – ispostaviće se, spiritus movensa nove Budućnost – poučen ranijim iskustvima, Dragan Bokan je uzeo riječ i najavio da će u sezoni 2017/2018. cilj tima biti – opstanak u ligi.

Foto
Foto: FOS Media

Skromno i nenametljivo, za razliku od nekih ranijih sezona, građen je tim čiju okosnicu su činili igrači košarkaški prohodali u Njegoševom parku: Nemanja Gordić, Nikola Ivanović, Danilo Nikolić, Filip Barović...

Sredinom aprila 2018, pobjedom nad Crvenom zvezdom u krcatoj Morači, u četvrtom meču finala, Budućnost je prvi put u klupskoj istoriji osvojila ABA ligu i zaslužila kartu za Evroligu, u koju se vraća poslije deceniju i po.

Foto

Sedam godina nakon što je Bokan preuzeo klub iz Njegoševog parka, podgorička dvorana se renovira i umiva za potrebe učešća u elitnom takmičenju, „plavi“ su se progurali u državne sportske prioritete, Vlada Republike Crne Gore je izdvojila 600 hiljada eura za troškove u narednoj sezoni, stvorene su konture znatno pojačanog sastava...

Koji će 11. oktobra utakmicom sa Armanijem u Podgorici vratiti Budućnost elitnoj evropskoj košarci.

Foto

Djeluje da su stavke iz nekadašnje agende ispunjenje.

Vrhovi koji su nekada sanjani su dosegnuti, ali je poznato gdje duvaju najjači vjetrovi...

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari