1
min read
A- A+
Pročitano

Ljubaznošću protiv mržnje: Pogledajte odgovor Superfan-a Reptorsa na rasistički tvit navijača Baksa

08/11/2019 - 13:04
Autor:Fos Media
219 pregleda

Prošle NBA sezone, tokom plej-of serije između Milvokija i budućeg šampiona Toronta, jedan navijač Baksa objavio je rasistički tvit upućen navijaču Reptorsa, Navu Batiji.

Nav Batija, foto: Daily Time

Nav Batija, foto: Daily Time

''Ko je iritantniji navijač Reptorsa, Drejk ili debeli Indijac koji nosi donji veš na glavi?'', napisao je fan Milvokija, koji je prešao granice navijačkog zadirkivanja, narugavši se ne samo fizičkom izgledu Nava Batije, već i njegovom porijeklu i religiji.

f

Prije nego čujemo odgovor, hajde da prvo objasnimo ko je Nav Batija.

Indijski emgrant je u Kanadu stigao 80-tih godina prošlog vijeka. Ne uspjevši da u zemlji na sjevernoameričkom kontinentu ''unovči'' svoju diplomu mehaničkog inženjera, zaposlio se kao prodavac automobila.

Za prvih 90 dana prodao je 127 vozila, čak četiri puta više od drugog najboljeg prodavca. Bio je toliko dobar u ovom poslu, da je poslije samo dvije godine skupio novac da otvori sopstveno zastupništvo. Danas ih ima nekoliko, uključujući zastupništvo ''Hyundai-ja'' za cijelu Kanadu i njegovo procijenjeno bogastvo je veće od 60 miliona dolara!

Uz to, Nav je veliki navijač Reptorsa, čije mečeve u Torontu ne propušta od 1995. godine. Zbog njegove ogromne strasti prema košarci dobio je nadimak ''Superfan''. Prošle godine je osnovao fondaciju pod tim imenom, sa ciljem da ujedini ljude putem sporta. Godišnje troši preko 300 hiljada dolara, kako bi hiljadama djece iz siromašnih porodica omogućio da uživo gledaju NBA utakmice Toronto Reptorsa.

To je Nav Batija, vrijedan čovjek koji je svojim radom ni iz čega stvorio bogatstvo, filantrop, obožavalac košarke. Koji je, dakle, bio njegov odgovor na uvredljivi tvit?

Prošle subote ponovo su se sastali Milvoki i Toronto u novoj sezoni NBA lige. Nav je odletio u Milvoki da odgleda utakmicu, ali ne isključivo iz tog razloga. Po dolasku u Viskonsin pozvao je autora spornog tvita na večeru, što je ovaj, iako zatečen, prihvatio. I ne samo to - kupio je njemu i njegovoj porodici ulaznice za meč, koji su zajedno odgledali sa tribina.

Navijač Baksa je bio toliko impresioniran Superfanom, da je nakon susreta sa njim izjavio: ''Stekao sam prijatelja do kraja života''.

Ljubaznošću protiv mržnje, ili, što bi Amerikanci rekli, ''kill ‘em with kindness''. Hvala Navu za ovu važnu životnu lekciju!

piše: Miloš Stijepović

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari