1
min read
A- A+
Pročitano

Napredna evroligaška statistika: Sa kim na parketu je Budućnost u plusu, a sa kim u minusu?

15/03/2019 - 11:58
Autor:Branko Krivokapić
990 pregleda

Tradicionalna statistika u košarci – usredsređena na zbrajanje kategorija kakve su poeni, skokovi, asistencije, blokovi, izgubljene lopte, procenat šuta – poodavno je ustupila mjesto naprednoj.

Foto

Foto: KK Budućnost/Photojoiner

I dalje će biti onih koji smatraju da matematici nije mjesto u sportu, grozeći se od pogleda na taj nepregledni niz brojki, i teško primjenjivih kolona (asistirani ili neasistirani pogoci iz igre?)...

Ali, čak i košarkašim stručnjacima starog kova pašće u oči takozvani „plus/minus faktor“. Odnosno, kategorija koja pokazuje razliku između postignutih i primljenih poena ekipe dok je određeni igrač na parketu. Može, još kako, da posluži za kombinovanje najbolje petorke od ponuđenog kadrovskog materijala...

Uvid u naprednu statistiku mečeva Budućnosti nakon 26. kola Evrolige, pruža zanimljiv materijal za analizu. Od 18 igrača koji su nosili plavi dres u povratničkoj sezoni u elitnom takmičenju – da ne računamo 30 sekundi Fedora Žugića u meču sa Žalgirisom – samo dvojica su u plusu. Zanimljivo, riječ je o jedinim rođenim Podgoričanima u timu.

Foto
Foto: KK Budućnost

U 8 mečeva u koliko je nastupao prije povrede, Nikola Ivanović je sabrao 156 minuta i 23 sekunde, a sa njim u igri Plavi su bili u plusu 4 poena.

Uspješniji je njegov pratilac još iz zajedničkih dana u Megi. Danilo Nikolić je zbrojio 316 minuta i 16 sekundi u 23 utakmice, tokom kojih je Budućnost nadmašila svoje rivale za 12 poena.

Foto
Foto: KK Budućnost

Inače, trenutni koš minus tima iz Njegoševog parka je 252 poena (1867:2113).

Na drugoj strani skale je košarkaš koji prosječno najviše provodi vremena na parketu. Sa Erlom Klarkom u petorci (ukupno 691:50 minuta), Plavi su u minusu za 222 poena. Poređenja radi, drugi po broju odigranih minuta Edvin Džekson (658:10), je na „samo“ -96.

Foto
Foto: KK Budućnost

Iza Erla Klarka po negativnom „plus/minus faktoru“ je Nemanja Gordić (562:11, -160); slijedi centar koji više nije u Podgorici Alen Omić (316:31, -118), pa Koti Klark (554:15, -116), dok niz trocifrenih zatvara Petar Popović (227:26, -102).

Od igrača koji su tu od početka sezone, a imaju zapaženiju minutažu, Filip Barović je na -91, a Suad Šehović na -73.

Kako decembarska pojačanja ABA šampiona stoje sa brojkama i utiču na igru? Noris Kol je, kao najkorisniji igrač tima, na -86, Džejms Bel na -65, a Goga Bitadze ima -44.

Foto
Foto: KK Budućnost

Na statistiku se može gledati kao na bikini („otkriva sve, a ne pokazuje ništa“), ali će trener Jasmin Repeša pred vrhunac sezone – doigravanje u ABA ligi – i alhemičarski posao koji ga čeka, vjerovatno pred očima imati i ove brojke...

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari