2
min read
A- A+
Pročitano

Barović naslijedio Đukanovića na čelu KSCG: Značajno podignut nivo košarke (FOTO+VIDEO)

11/01/2019 - 12:12
Autor:Bogdan Varagić
1407 pregleda

Izborna i redovna skupština Košarkaškog saveza Crne Gore ozvaničila je danas promjenu na čelu organizacije.

foto

Foto: FOS Media

 

Umjesto Mila Đukanovića, koji je bio u fotelji od 2011, izabran je Veselin Barović. I to jednoglasno - za njega je glasalo svih 68 prisutnih delegata.

Izmjena je bila uslovljena novim Statutom, koji je morao da se uskladi sa propisima Zakona o sportu.

Đukanović je, kao predsjednik Crne Gore, zbog obavljanja političke funkcije morao da se povuče. On je vodio crnogorsku kuću košarke od 2011.

"Mala Crna Gora sa 630 hiljada stanovnika i skromnim budžetom postizala je rezultate koji su uporedivi sa Italijom koja ima 60 miliona stanovnika i budžet od 40 miliona eura", kazao je bivši selektor Bogdan Tanjević, koji se u obraćanju zahvalio Đukanoviću.

foto
Foto: FOS Media

"Nastavićemo rad u kontinuitetu. Ovaj period je bio dobar za Košarkaški savez. Napravili smo solidne rezultate u reprezentativnim selekcijama, i u muškoj i u ženskoj. Ženska selekcija igrala je na svim evropskim prvenstvima. Muška selekcija ima veliku šansu da se kvalifikuje na Svjetsko prvenstvo", rekao je Veselin Barović nakon sjednice.

Novi predsjednik smatra da je dosta urađeno i na klupskom planu jer Crna Gora ima dva stabilna učesnika ABA lige, kao i dva u ABA 2 ligi.

"Mislim da je značajno podignut nivo košarke na republičkom nivou. Mlađe kategorije, s obzirom na uslove i broj licenciranih igrača, postižu značajne rezultate u Evropi", rekao je Barović.

Dobra vijest za sve košarkaške selekcije jeste da će u maju biti otvorena Mala sala Sportskog centra, koja je napravljena na bazi privatno-javnog partnerstva sa firmom "Bemaks".

"Planiramo da okupljamo mlađe kategorije češće pod nadzorom naših trenera. U pitanju je hala kapaciteta 2300 mjesta koja je urađena po svim standardima i sigurno će unaprijediti uslove za sve naše reprezentacije. Računam da ćemo iz tog rada dobiti neke benefite", saopštio je Barović.

On se zahvalio ranijem sazivu Predsjedništva koji ga je predložio za funkciju predsjednika KSCG. 

Vesko
Foto: FOS Media

Barović je novi/stari predsjednik. Vraća se na funkciju koju je obavljao između 2000. i 2010, u periodu kada se KSCG osamostalio i postao dio Fibe.

Prije toga, od 1990. do 1995. Barović je vodio Košarkaški savez Jugoslavije, i bio predsjednik u vrijeme osvajanja slavne titule evropskog prvaka u Grčkoj.

"Pohvalio bih rezultate i na reprezentativnom i na klupskom nivou tokom mandata prethodnog Predsjedništva koje nam je ostavilo lagodnu finansijsku situaciju, pa je na nama da održimo to stanje i odbranimo dobre rezultate, a ako se ukaže prilika i da ih poboljšamo", rekao je Barović.

Za predsjednika Skupštine izabran je Rafet Husović, dok je njegov zamjenik Radoslav Jovanović.

Takođe, izabran je novi sastav Upravnog odbora, u kojem su ostali neki članovi iz prethodnog. U tom organu sada su: Dragan Bokan, Đorđije Goranović, Danilo Mitrović, Zoran Piperović, Željka Ratković, Dragan Tomić, Zoran Vujičić, Aleksandar Mijajlović, Đorđije Pavićević, Vojislav Smolović, Esad Zaimović i Suad Šehović.

Na sjednici je saopšteno da je Košarkaški savez u 2017. godini poslovao sa suficitom od 84 hiljade eura, što je manje nego 2016. kada je profit iznosio 106 hiljada. Opadanje prihoda objašnjeno je povećanjem broja zaposlenih i potrebom za većim izdvajanjem novca za njihove plate.

Skupština je jednoglasno usvojila novi Status KSCG.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari