1
min read
A- A+
Pročitano

Umro Teks Vinter, genije koji je osmislio trougao napad

11/10/2018 - 13:40
Autor:Bogdan Varagić
246 pregleda

Legendarni košarkaški trener Teks Vinter preminuo je u noći između srijede i četvrtka u 97. godini života u gradu Menhetnu u Kanzasu, javljaju američki mediji. Time je košarka ostala bez jednog od očeva moderne igre koja obrće milijarde dolara na godišnjem nivou.

Teks

Foto: ESPN

Vinter je rođen 1922. godine. Učestvovao je u Drugom svjetskom ratu u mornarici SAD, a po nastavku studija na Univerzitetu Južna Kalifornija od trenera Sema Berija naučio je osnove rudimentarne strategije koju će Vinter kasnije razviti i unaprijediti u efikasni trougao napad.

Trenerski karijeru je počeo na Kanzas Stejtu 1947. godine radeći za Džeka Gardnera. Sa 30 godina postao je najmlađi glavni trener u koledž košarci.

Bio je prvi trener Marketa, Kanzas Stejta, Nortvesterna i Long Bič Stejta, kao i NBA ekipa Vašington Bulets i Hjuston Rokets.

Teks Vinter je od 1985. do 1998. godine bio asistent u stručnom štabu Bulsa, zatim u Lejkersima u periodu od 1999. do 2008. godine.

Njegovo ime neodvojivo je vezano za trougao napad, jednu od najuspješnijih i najkompleksnijih ofanzivnih šema u NBA istoriji. Što je Pipen za Džordana, to je Vinter bio za Fila Džeksona.

"Mnogo sam naučio od trenera Vintera. Bio je pionir i istinski proučavalac igre", napisao je Majkl Džordan u pismu saučešća.

"Njegov trougao napad bio je integralni dio naših šest titula u Bulsima. Bio je neumoran radnik. Teks se uvijek fokusirao na detalje i pripremu i bio je veliki taktičar. Imao sam sreću da igram za njega."

Čuvena je anegdota iz svlačionice Bulsa kada je Vinter bio bijesan na Majkla zbog sebične igre na utakmici.

"Michael, there is no I in the word team!", vikao je Teks (Majkl, nema "ja" u riječi tim).

"But there is in the word win", replicirao je Džordan (Ali ima u riječi pobjeda).

 

Nakon što je preživio moždani udar koji mu je paralizovao desnu stranu tijela morao se potpuno umiriti, ali je i dalje govorio kako "doručkuje, ruča i večera košarku".

Drugi superstar kojeg je Vinter uveo u tajne trougla, Kobi Brajant, kazao je da je Teks Vinter košarkaški genije u svakom smislu riječi.

Temperamentni osobenjak koji se upisao u istoriju američkog sporta kao veliki inovator i jedan od suptilnih umova kraljice igara primljen je u Kuću slavnih u Springfildu 2011. godine.

Pročitajte još:

 

Tagovi

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari