2
min read
A- A+
Pročitano

FOS na 40. Karate Kupu oslobođenja Podgorice – Trofeju Volcano: Pune ruke i srca (FOS VIDEO)

02/12/2019 - 17:00
Autor:Branko Krivokapić
2165 pregleda

Termin „karate“ stigao nam je iz japanskog jezika i može se doslovno prevesti kao „prazna ruka“.

Foto

Foto: FOS Media

Ruke karatista Budućnosti, evropskog šampiona iz 2002, tokom prethodne 52 godine krasnopisom ispisane tradicije, nisu ostajale prazne.

Naprotiv, pune su trofeja, medalja, priznanja... Ipak, tajna karatea, prepisujemo slogan nekadašnjeg filmskog hita Karate kid, nije u rukama, već u umu i srcu. 

A Karate klub Budućnost ih svake godine ispunjava dragocjenim iskustvima i emocijama na Kupu oslobođenja Podgorice – Trofej Volcano, koji je u nedjelju, u dvorani Morača, proslavio svoj 40. rođendan.

Prvo izdanje održano 1976. okupilo je u tadašnjem Titogradu karatiste Mladosti i Studenta, kasnije udruženih u Budućnosti, zatim Nikšića, Borca iz Čačka i Čukarice.

"Smatrali smo da bi bilo lijepo da ekipe koje su prvi put učestvovale na turniru u Domu omladine Budo Tomović budu i na ovom turniru", kazao je za FOS direktor Budućnosti Rajko Vujošević.

Uz njih, na tatamijima u podgoričkoj dvorani – boreći se ili izvodeći kate – našlo se gotovo hiljadu takmičara, od najmlađeg uzrasta do seniora, iz desetak država.

"Karate klub Budućnost je u saradnji sa Glavnim gradom napravio lijepu sportsku priču koja ima višedecenijsku tradiciju", riječi su Miloša Antića, pomoćnika sekretara za kulturu i sport Podgorice.

"Toliko takmičara na jednom mjestu, toliko ljudi iz drugih sportova koji su došli da je podrže, znaci su da je manifestacija potpuno uspjela i da će da nastavi da raste iz godine u godinu."

Za karate se kaže da je individualni sport koji razvija timski duh. Kup oslobođenja Podgorice izgrađen je ekipnim radom i podrškom prijatelja.

"Kompanija Vezuv Volcano je pokrovitelj Kupa oslobođenja Podgorice. Rezultati koje Karate klub Budućnost postiže, mladi karatisti i stručni štab, treba da nam služe na ponos", rekla je Lena Bošković, direktor marketinga Vezuv Volcana.

Foto

"Mi u kontinuitetu ulažemo u sport, što kroz sponzorstva, kao i kroz projekat Volcano support sport. Za mene svi učesnici ovog turnira su pobjednici, jer se bave najljepšom životnom aktivnošću – sportom."

U temelju sportskog praktikovanja karatea uzidano je geslo velikog učitelja Gičina Funakošija, da cilj ove dalekoistočne borilačke vještine "ne leži u pobjedi ili porazu, nego u usavršavanju karaktera onih koji se njime bave“.

"Imala sam brata sa kojim sam se stalno bila i nisam ga mogla pobijediti, pa mi je mama rekla da se upišem na karate", kazala je u mikrofon FOS-a 11-godišnja Iva Lolić, članica karate kluba iz Brotnja, BiH.

"Sad ja njega bijem... Turnir je ekstra, sviđa mi se dvorana i to što ima puno tatamija, pa ćemo brzo završiti."

Sportski matine u Morači bio je prilika da se KK Budućnost zahvali svojim prijateljima i nekadašnjim funkcionerima na višegodišnjoj saradnji i podršci, da nagradi najbolje članove, kao i da priredi zvanični oproštaj od aktivnog bavljenja karateom Mileni Milačić, Tijani Radulović, Filipu Vujadinoviću, Jozu Daboviću, Stefanu Pajoviću, Mirku Rudiću i Ivanu Simonoviću.

Uz podsjećanje na tradiciju, i pogled na reviju mladosti na strunjačama u Morači, spontano se kristalisalo ohrabrenje da ima budućnosti za Budućnost i crnogorski karate.

"Ne treba brinuti za budućnost, jer je veliko članstvo, a iz toga broja će izaći vrhunski takmičari i rezultati", poruka je Rajka Vujoševića.

"Bitno je da naš karate bude konkurentan na evropskoj i svjetskoj sceni, a doći će vrijeme da bude konkurentan i na Olimpijskim igrama."

Možda već u Tokiju naredne godine...

Prvo mjesto u generalnom plasmanu na Kupu oslobođenja Podgorice zaslužili su karatisti Bara, drugi je bio Gorštak iz Kolašina, a treća Iskra iz Danilovgrada.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari