4
min read
A- A+
Pročitano

FOS tema: Kako objasniti fenomen crnogorske odbojke koja ima manje registrovanih igrača nego Hrvatska klubova?

11/01/2019 - 11:25
Autor:Branko Krivokapić
1192 pregleda

Odbojka u Hrvatskoj ima dugu tradiciju. Utemeljenu u trofejima i medaljama.

Foto

Foto: OSCG

Hrvatski odbojkaški savez (HOS) osnovan je 1946. Dvanaest godina je stariji od Odbojkaškog saveza Crne Gore (OSCG), izdvojenog i pokrenutog 1958.

Hrvatska odbojkaška zajednica ponosi se Mladošću, trostrukim evropskim vicešampionom (1964, 1984, 1985) i, sa 17 titula, najtrofejnijim klubom u Prvoj ligi SFR Jugoslavije. U kojoj nikada nije zaigrao nijedan crnogorski tim.

U sastavima jugoslovenske reprezentacije koji su 1975. i 1979. osvajali bronze na evropskim prvenstvima bilo je pet igrača rođenih i/li oblikovanih u Hrvatskoj (Vinko Dobrić, Ivica Jelić, Živojin Vračarić, Radovan Malević, Ljubomir Travica).

Foto
Miodrag-Skale Gvozdenović, foto: Novine Nikšića

Pojava Nikšićanina Miodraga-Skala Gvozdenovića, člana generacije 1975, svojevremeno ponajboljeg jugoslovenskog odbojkaša, bila je eksces, ne svjedočanstvo o dometima crnogorske odbojke u bivšoj nam domovini...

Iz vremena prošlog u vrijeme sadašnje.

Unutrašnjom organizacijom po teritorijalnom principu, HOS je „isparcelisan“ na 15 županijskih podsaveza, koji okupljaju 112 muških klubova.

Što je veća cifra od broja registrovanih odbojkaša u Crnoj Gori.

Da, dobro ste pročitali. U pet seniorskih klubova (Budva, Budućnost, Jedinstvo, Volley Star i Sutjeska) – suvišno je nazivati ih prvoligaškim, jer drugi rang takmičenja i ne postoji – sabrano je 87 igrača. Dodajmo i tome nekoliko desetina njih koji prebacuju loptu preko mreže u inostranstvu.

Poenta poređenja?

U kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, reprezentacija Hrvatske, raniji učesnik tri kontinentalna i jednog planetarnog šampionata, je u svojoj grupi zauzela treće mjesto sa 5 bodova i otpala. „Crveni“ su, znate to već, sa 13 bodova ugrabili drugu poziciju i vizu za finalni turnir.

Kako objasniti taj fenomen?

„To što smo napravili zaista je fenomen, i to svjetskih razmjera“, kaže sagovornik FOS-a Ivan Bošković, generalni sekretar OSCG.

Foto
Ivan Bošković, foto: OSCG

„Sa ovolikom bazom igrača kvalifikovali smo se za Evropsko prvenstvo, ispred nekih, brojkama, u odnosu na nas, nadmoćnih zemalja, što čini uspjeh ogromnim.“

Kako je sve počelo

Dinamičan uspon odbojke u Srbiji u drugoj polovini posljednje decenije 20. vijeka, najavljen i poguran osvajanjem bronze sastava SR Jugoslavije na EP u Grčkoj 1995, po sistemu lokomotive povukao je i razvoj ovog sporta na tlu Crne Gore.

Tradicionalnim centrima Novom Sadu, Beogradu, Kraljevu, priključili su se – osjetno podižući svoj raniji nivo – Podgorica i Budva, doprinoseći razuđenosti kvaliteta klupskog takmičenja zajedničke države. Time i snazi nacionalnog tima, koji je na velikim takmičenjima do 2006. pokupio osam medalja, među njima i olimpijsko zlato (2000).

Foto

Uz velika ulaganja, rast organizacije i temeljnosti stručnog rada – prevashodno trenera Veselina Vukovića i Igora Kolakovića – te valjan skauting koji se ogledao u prepoznavaju i dovođenju talenata sa strane, Budućnost i Budvanska rivijera su preuzeli primat na prostoru „skraćene“ Jugoslavije.

Od 2000. kada su Podgoričani podigli trofej u Kupu – sa njim i navijačko i medijsko interesovanje – dva kluba su kombinovano osvojila sedam od dvanaest domaćih trofeja.

Foto
Odbojkaši Budvanske rivijere sa osvojenim peharom šampiona SR Jugoslavije

Uspon i pad crnogorske klupske odbojke

I po državnom osamostaljenju, nošeno što inercijom, što lokalnim surevnjivostima, održano je rivalstvo dva centra, koje je punilo dvorane i godilo razvoju crnogorske odbojke.

Foto

Povlačenjem glavnog sponzora Podgoričke banke, Budućnost je u sezoni 2009/2010. ispala iz „trke u odbajkaškom naoružanju“.

Domaća scena svela se na monodramu. Bez hepienda.

Budvanska rivijera je gomilala trofeje, stvarajući snažnu ekipu zarad ambicija u Ligi šampiona.

Defilovali su parketom MSC cijenjeni i dobro plaćeni treneri, srpski, kubanski, italijanski reprezentativci...

Foto

Godišnji budžet je dosezao i do milion eura: opština je izdvajala oko četvrtinu te sume, HG Budvanska rivijera 125.000, a ostatak ponosni sponzori. U februaru 2011. i januaru 2015. crnogorski šampion je nastupao u Top 12 fazi elitnog takmičenja.

Sve je srušeno kao kula od karata u decembru 2015. privođenjem Svetozara Marovića, višedecenijskog pokrovitelja budvanske odbojke, i njegovog sina Miloša, sportskog direktora kluba... Od sredine 2106. OK Budvanska rivijera formalno i ne postoji – na njeno ime je upisan dug od oko 60.000 eura.

Kako god, neposredno je pomogla reprezentaciji. Iako nerijetko u sjenci skupih stranaca, domaći igrači su mogli da steknu rutinu isprobavajući se u najjačoj klupskoj konkurenciji.

Reprezentacija

Gotovo deceniju, crnogorska reprezentacija, uprkos neospornom potencijalu i solidnim ostvarenjima mlađih kategorija, nije pratila rezultatski nivo klubova, odnosno Budvanske rivijere. Ironično, (ras)pad klubova se vremenski gotovo podudario sa uzdizanjem nacionalnog tima.

Dugo se čekala inicijalna kapisla koja će „crvene“ razmrdati, pokrenuti, uvjeriti  ih da mogu više. I ona je stigla...

Foto

„Osvajanjem Evropske lige 2014. godine. Tada smo savladali Grčku u finalu, i to je bila odskočna daska za ono što je uslijedilo“, vraćamo se razgovoru sa Ivanom Boškovićem.

„Taj trofej nam je otvorio vrata Svjetske lige. Ozbiljnije smo skrenuli pažnju na malu Crnu Goru, koja se pojavila u društvu elitnih planetarnih selekcija. U Svjetskoj ligi smo 2015. eliminisali Tursku, čiji Savez ima budžet preko 17 miliona eura, sa četiri odbojkaška centra, a o broju klubova je nepotrebno i govoriti. Savladali smo u polufinalu završnog turnira Kinu, najmnogoljudniju zemlju svijeta, stalno prisutnu na najvećim takmičenjima.“

Foto
Veljko Bašić, foto: OSCG

I pored toga, gusto sito kvalifikacija za evropska prvenstva 2015. i 2017. „crveni“ nisu prošli. Vrata su otškrinuta proširenjem finalnog turnira sa 16 na 24 reprezentacije. Trudom, energijom, kvalitetom i motivacijom, vođena selektorom Veljkom Bašićem, pristiglim u Crnu Goru u februaru 2017, ukazana prilika nije propuštena...

„Prednost naše ekipe je što momci već duži niz godina igraju zajedno. Napravljena je sjajna atmosfera, a selektor Bašić je zajedno sa svojim stručnim štabom sve to lijepo upakovao.“

Sa četiri trijumfa, dva nad Islandom i po jednim u mečevima sa Slovačkom i Moldavijom, „crveni“ su se našli odmah ispod Španije na tabeli najboljih drugoplasiranih selekcija u kvalifikacijama.

Foto

„Ovi momci su dokazali da smo sportska nacija. I pored malog broja igrača postoji kvalitet, koji pokazuju već nekoliko godina, a koji su sada krunisali na pravi način.“

Budućnost?

U septembru „crveni“ će se u društvu Rusije, Italije, Srbije, Francuske, kao debitanti nadmetati na Evropskom prvenstvu koje će organizovati četiri države.

I na kome će se sa statusom reprezentativca pojaviti, gruba računica ukazuje, svaki deseti punoljetni Crnogorac koji se zanima odbojkom.

Foto

A odbojka u Crnoj Gori?

„Nadamo se da će ovaj uspjeh poboljšati status odbojkaških klubova u Crnoj Gori“, kaže Bošković.

„Da ćemo opet imati veliki broj dječaka koji će se baviti ovim lijepim sportom.“

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari