2
min read
A- A+
Pročitano

FOS vodič: Sve što treba da znate o odbojkaškom EP

10/01/2019 - 14:47
Autor:Fos Media
302 pregleda

Nekako tiho, iz sjenke, odbojkaši Crne Gore su potpisali istorijski (prvi) plasman na Evropsko prvenstvo i ponovo učinili da ovaj sjajni sport napravi euforiju u našoj zemlji.

Foto

Foto: Arhiva/Photojoiner

Momci Veljka Bašića u septembru će biti dio velike priče, a ukoliko niste znali ili ste zaboravili FOS će vas upoznati sa svim bitnim vezanim za evropska prvenstva u odbojci.

ISTORIJAT I REKORDI

* Prvo Evropsko prvenstvo u odbojci održano je 1948, domaćin je bila Italija, a šampion Čehoslovačka.

* Najviše puta šampion Evrope bila je Rusija (uključujući i titule pod zastavom SSSR) - "zbornaja" je čak 14 puta pokorila Stari kontinent. Prate je Italija (6 titula), Češka (3), Srbija/Jugoslavija (2), dok su Poljska, Francuska, Holandija, Rumunija i Španija slavili po jednom.

Foto

* Aktuelni šampion Evrope je Rusija koja je prije dvije godine u Poljskoj u finalu savladala Njemačku sa 3:2.

* Na dosadašnjih 30 izdanja najviše učešća na EP imala je Italija, koja je samo jednom preskočila završni turnir - daleke 1950. Uz nju najviše puta učesnici EP bili su Rusija, Francuska i Bugarska (po 28).

* Najviše puta za MVP Evropskog prvenstva biran je Italijan Andrea Đani (1993, 1995. i 1999), dok je u dva navrata najbolji bio Ivan Miljković (2001. i 2011).

* Prvu medalju (bronzanu) Jugoslavija je osvojila 1975. kada je bila i domaćin.

* Najveći uspjeh naša nekadašnja domovina ostvarila je 2001. kada je u Ostravi postala šampion Evrope. Dres SR Jugoslavije tada su nosili i Crnogorci Goran Vujević i Igor Vušurović, kao i bivši selektor Crne Gore Slobodan Boškan. Plavi su u finalu razbili Italiju sa 3:0.

Foto

EUROVOLLEY 2019.

* Naredno Evropsko prvenstvo održaće se od 12. do 29. septembra.

* Četiri zemlje će organizovati EP - Francuska (gradovi Pariz, Monpelje i Nant), Holandija (Amsterdam, Apeldorn i Roterdam), Belgija (Brisel i Antverpen) i Slovenija (Ljubljana).

* Francuska i Holandija već su dva puta bili organizatori EP, Belgija jednom, dok će Slovenija prvi put biti domaćin.

* Prvi put u istoriji na EP će učestvovati 24 selekcije i to - uz četiri domaćina, još i Crna Gora, Rusija, Njemačka, Srbija, Italija, Bugarska, Češka, Poljska, Turska, Rumunija, Estonija, Slovačka, Portugal, Bjelorusija, Ukrajina, Grčka, Španija, Finska, Austrija i Makedonija.

Foto

* One će biti svrstane u četiri grupe sa po šest selekcija (grupa A igraće se u Francuskoj, B u Belgiji, C u Sloveniji i D u Holandiji). U grupnoj fazi će se odigrati 60 mečeva, a najbolje četiri iz svake grupe idu u nokaut fazu.

* U osmini finala ukrštaće selekcije iz A i C odnosno B i D grupe. Ukoliko domaćini prođu dalje igraće na svom terenu.

* I četvrtfinala će se igrati u svakoj od četiri države, polufinala samo u Sloveniji i Francuskoj, dok su finale i meč za bronzanu medalju pripali Francuskoj.

* Crna Gora i Makedonija će biti jedini debitanti na Evropskom prvenstvu.

* Žrijeb za EP 2019. održaće se 16. jaunuara u Briselu.

CRNA GORA

* Prvi zvaničan meč reprezentacija Crne Gore odigrala je 1. septembra 2007. kada je u olimpijskim kvalifikacijama za Peking savladala Letoniju sa 3:1.

* Prije ovogodišnjeg istorijskog plasmana na EP Crna Gora je još pet puta učestvovala u kvalifkacijama.

* Slovačka, rival Crne Gore u kvalifikacijama i selekcija koju su naši momci savladali sa 3:0 u Baru, deseti put će učestvovati na EP. Najveći uspjeh napravila je 2011. kada je bila petoplasirana.

* Prije pet godina Crna Gora je osvojila Evropsku ligu i do je do ovog plasmana na EP bio najveći uspjeh naše odbojke.

Foto

* Selektor Crne Gore Veljko Bašić već jednom je bio učesnik Evropskog prvenstva - bilo je to 2011. kada je predvodeći Tursku stigao do osmine finala, gdje je pružio jak otpor Francuskoj (3:1).

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari