1
min read
A- A+
Pročitano

Indeks: Ozbiljan problem Dalmacije kult Torcide ili "grupe kretena"

12/06/2019 - 9:10
Autor:Fos Media
106 pregleda

Da li Torcidu, grupu navijača hrvatskog kluba Hajduk, čine desničari i ustašofili ili ćutljiva većina opkoljena bučnim i agresivnim ekstremistima, postavlja pitanje hrvatski portal Indeks, ocjenjujući da je "Kult Torcide" u Dalmaciji kontaminirao javne prostore, politiku, kafiće.

Foto: Guliver/EuroFootball/Getty Images

Foto: Guliver/EuroFootball/Getty Images

"Tačno četiri mjeseca posle 9. februara, kada je grupa kretena na splitskoj Rivi napala vaterpoliste Crvene zvezde, čiji je delikt bio u tome što su s klupskim trenerkama ispod debelih vjetrovki pokušali da popiju kafu prije utakmice, drugi skup kretena je u Supetru (na Braču) izudarao tri momka i jednu devojku, sezonske radnike s istoka Hrvatske, jer im je dijagnostikovan grijeh pogrešnog govora", navodi Indeks.

U međuvremenu, gotovo tačno dva mjeseca posle napada splitskih, a prije divljanja supetarskih fanatika iz Torcide, u prostorijama Kluba navijača Hajduka u centru Splita obilježen je 10. april i tada je, kako navodi Indeks, "kolektivnim pjevanjem ustaških pjesama proslavljen datum uspostavljanja države (NDH), koja je Split i dobar dio Dalmacije prodala Italiji". 

"Da, baš ustaških, o Maksovim mesarima, mnogim Srbima koje je Neretva odnijela i sličnim svinjarijama", piše hrvatski portal.

Indeks upozorava "na poraznu činjenicu da udruženje većeg skupa muškaraca kojem rezultatski posrnuli klub postaje alibi za kojekakav aktivizam, predstavlja relevantnu društvenu činjenicu". 

"O njoj se govori s oprezom, pa i strahom, njeni murali se ne diraju, njena se koreografiju ne dovodi u pitanje, čak i voljeni klub krotko plaća kazne zbog toga što ''najverniji navijači'' na stadionu naveliko koriste pirotehniku. Jer, o Torcidinim se svinjarijama govori potiho", dodaje portal.

Pročitajte i ovo:

 

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari