2
min read
A- A+
Pročitano

Neda Milačić Bogdanović za FOS: Stoni tenis i obrazovanje idu zajedno

15/04/2019 - 13:45
Autor:Fos Media
908 pregleda

Prije 20 godina njen nezaboravan meč uveo je Budućnost u Prvu ligu SR Jugoslavije, sa "plavima" je dva puta bila šampion bivše države, a onda je nakon obnove nezavisnosti sa svojim omiljenim klubom nastavila da dominira u Crnoj Gori.

Foto

Foto: Lična arhiva

Neda Milačić Bogdanović je simbol našeg najboljeg stonoteniserskog kluba i ovog sporta uopšte u Crnoj Gori, a ove godine je Budućnost do odbrane titule predvodila kao igračica (kapitenka), ali i kao trener. Zajedno sa njenim saigračicama, sestrama Ćulafić - Snežanom i Draganom.

"Uloga trenera je bila samo prelazno kadrovsko rješenje kluba, ali za mene veliki izazov, jer od ranije imam licencu. Godinama sam kao kapitenka reprezentacije i kluba pomagala trenerima i imam iskustva, ali ove godine sam prvi put zvanično sjela na trenersku klupu, a ujedno ostala i igračica što je dosta stresno, ali za sada uspješno", istakla je Neda za FOS.

Ipak...

"Moram da priznam da najviše uživam kada igram i to je uloga u kojoj se najbolje pronalazim", jasna je Neda. "Vjerujem da kao igračica mogu još da pružim i da sam tako najkorisnija i svom klubu i reprezentaciji".

Foto

Sa svojim kadrom spremne za evropske avanture

Budućnost je tako 15. put postala šampion Crne Gore, a kao nagrada stići će i izazovi na evropskoj sceni.

"Naš klub ima dosta iskustva u evropskim takmičenjima. Učestvovali smo u Ligi šampiona dva puta još kada smo bili prvaci SR Jugoslavije, a kasnije kao šampionke Crne Gore nastupale smo dosta puta u evropskom ETTU kupu", podsjetila je Milačić Bogdanović.

A ove sezone...

"S obzirom na to da smo jedna od rijetkih ekipa koja učestvuje sa svojim kadrom bez pojačanja, nemamo velike ambicije, ali nam je to veliko iskustvo zbog ostalih pojedinačnih takmičenja".

Naravno, osim u klubu tu su i obaveze u reprezentaciji...

"Naša Snežana Ćulafić za nekoliko dana putuje na pojedinačno Svjetsko prvenstvo u Budimpešti, a narednog mjeseca Ćulafićeva, naša mlađa koleginica iz Berana Ivona Petrić i ja branimo boje naše reprezentacije na Igrama malih zemalja", dodala je Neda.

Crnogorke su talentovane

Neda Milačić Bogdanović je 27 godina u stonom tenisu i najbolje zna koliko su Crnogorke talentovane za ovaj sport.

"Naravno da su talentovane. Dosta generacija talentovanih stonoteniserki  se iznjedrilo u našoj zemlji", potencira Neda. "Bez obzira što je trenutno u Crnoj Gori muški stoni tenis jači odnosno zastupjeniji,  smatram da je, ukoliko se napravi retrospektiva od osnivanja Stonoteniskog saveza Crne Gore 1955, ženski stoni tenis uspješniji od muškog".

A naša sagovornica i objašnjava zbog čega tako misli...

"Još 1965. godine igračice Budućnosti su osvajale medalje na nivou SFR Jugoslavije, zatim su naše starije koleginice iz Berana bile u redovima reprezentacije SFRJ, kasnije u periodu SR Jugoslavije igračice Budućnosti su dva puta bile državne seniorske šampionke, juniorske vicešampionke, a od obnove nezavisnosti prve zvanične medalje za Crnu Goru donijele su upravo žene. Nekoliko kvalitetnih trenera u Crnoj Gori koji su stvorili šampione su upravo žene".

Problem je što se ne ulaže dovoljno

Bavljenje stonim tenisom u Crnoj Gori je čista ljubav...

"Problem ženskog stonog tenisa je taj što se u njega ne ulaže dovoljno, nije plaćen sport i ne može da obezbijedi egzistenciju", istakla je Milačić Bogdanović. "Zbog toga mi nastavljamo školovanja, bavimo se i drugim karijerama, jer nismo u mogućnosti da nam stoni tenis bude jedina obaveza".

Foto

Ni prevelike obaveze, međutim, ovim damama ne smetaju da budu najbolje u svojoj zemlji...

"U našoj ženskoj reprezentaciji, ne samo aktuelnom sastavu, nego i svim prethodnim koje sam godinama predvodila, bile su sve visoko obrazovane djevojke sa fakultetskim diplomama od kojih su mnoge sada uspješne u raznim naučnim karijerama.  Na to sam posebno ponosna", jasna je Neda.

Naravno, stoni tenis nikada nije bio u drugom planu.

"Bez obzira što nam stoni tenis nije bila jedina obaveza, uvijek smo se profesionalno i svim srcem davale ovom sportu", zaključila je Neda Milačić Bogdanović.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari