2
min read
A- A+
Pročitano

Iluzije su opojne, ali ni David ne može uvijek protiv Golijata

09/05/2018 - 10:25
Autor:Branko Krivokapić
719 pregleda

Zašto toliko volimo fudbal? Možda zato što je, ma koliko komercijalizovan, vjerna imitacija života. Zato što nosi ogroman simbolički potencijal: ne, primjera radi, nije to podvala fudbalskog šibicara, već Maradonina „Božja ruka“; osveta Argentine, potpomognute samim nebom, Britaniji za izgubljena Folklandska ostrva. Zato što je uvjerljiv u održavanju iluzije da David može da sruši Golijata; da se Pepeljuga dodirom čarobnog štapića očas pretvara u zanosnu ljepoticu vrijednu prinčeve ruke...

Foto

Foto: FFF

Čudo se nije dogodilo. U utorak veče Pari Sen Žermen je 12. put, a četvrti zaredom, osvojio Kup Francuske. Vjerovatno najmasovnije fudbalsko takmičenje planete, u koje je uključeno oko 8.000 klubova sa četiri kontinenta.

„Sveci“ su u finalu u Sen Deniju pobijedili sićušni Erbije (2:0), koji se zlopati brinući se za opstanak u Trećoj ligi – u opisu meča, naići ćete, uglavnom, na fraze „rutinski“, „bez problema“.

Foto

Mediji širom Evrope su se prethodnih dana utrkivali upoređujući dva kluba. Čak ni BBC, nesklon senzacionalizmu, nije odolio da objavi da je ovo najveći „mis-meč“ u fudbalskoj istoriji.

Saznali smo da je godišnji budžet Erbijea – koji se nikada nije domogao ni Druge lige – oko 2 miliona eura (uzgred, za crnogorske klubove basnoslovna suma), koliko najskuplji fudbaler PSŽ-a Nejmar zaradi za, otprilike, 16 dana. I da Brazilcu za nepuno poluvrijeme jednog meča, preciznije za 43 minuta, na račun „kapne“ 3.000 eura, najviša mjesečna plata igrača u crveno-crnim dresovima.

Foto

Lako je bilo i zaći u prostore nacionalnog romantizma – PSŽ predstaviti kao nezasitu Rimsku Imperiju, Erbije kao skromne i odvažne Asteriksa i Obeliksa, čuvare izvornog francuskog duha...

Foto

Zbog toga je i cijela država sa svojim prekomorskim posjedima, minus nekoliko miliona navijača „svetaca“, stala uz tim koji nosi ime gradića sa zapada zemlje sa 15.388 stanovnika, sa stadiona kapaciteta 5.000 mjesta.

PSŽ je igrao za samo još jedan komad metala u riznici, koji neće učiniti da sezona bude uspješna, jer je i pored triple krune, poraz od Reala u osmini finala Lige šampiona ostavio dubok ožiljak na klub čija vrijednost se procjenjuje na 841 milion eura.

Tim iz Loare za pehar, trajni znamen da postoji svijet i van granica ljudskog poimanja, i za svoje sugrađane, koji su u centru mjesta napravili kopiju Ajfelove kule sa izrazima zahvalnosti miljenicima.

Nije vrijedilo.

Francuski šampion je sa dvije ćuške odradio posao, ne dozvolivši Erbijeu da postane prvi trećeligaški osvajač Kupa.

„Ponosan sam na svoje igrače, jer nisu spustili glavu“ – rekao je nakon utakmice trener Stefan Masala.

Foto

Pobjeda Erbijea ne bi za jotu ništa izmijenila. Zemlja bi se i dalje vrtjela oko Sunca i novca, političari bi nastavili da lažu, izbore bi dobijali ovi što ih stalno dobijaju, multinacionalne kompanije bi i dalje izrabljivale resurse Trećeg svijeta (i prva dva, što god oni bili), novinare bi napadali – dopišite sami neko od opštih mjesta.

Ali je makar na noć – na 90 ili 26 minuta koliko su „crno-crveni“ odolijevali favoritu na stadionu Francuska, svejedno – „grad svjetlosti“ bio obasjan opojnom varkom da David ima snage, vještine, lukavstva da obori Golijata, da su entuzijazam i srce u stanju da nadvladaju kruti profesionalizam i logiku...

Varkom koja je u Sen Deniju ujedinila 20.000 navijača Erbijea...

Foto

...dok se 9.000 mještana sabralo na gradskom stadionu, gledajući prenos meča.

Foto

Jutro kasnije, probudili su se, zajedno sa svima nama, u svijetu koji pripada parisenžermenovima.

Foto

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari