3
min read
A- A+
Pročitano

Zvijezda crnogorskog vaterpola i UCLA Nikolas Saveljić za FOS: U Americi imam budućnost

11/01/2019 - 12:59
Autor:Fos Media
1896 pregleda

Da li je crnogorski vaterpolo na putu da izgubi igrača za kojeg se vjerovalo da bi u narednim godinama mogao da bude jedan od nosilaca igre seniorske reprezentacije na velikim takmičenjima?

Foto

Foto: Lična arhiva

Slučaj Nikolasa Saveljića, istina, nema mnogo sličnosti s onim poput Gavrila Subotića, Nemanje Vica ili Dušana Mandića, koji su jednostavno odabrali da igraju za Srbiju, već je u pitanju borba za uspješniju budućnost koja je daleko od naših prostora.

Sin nekadašnjeg fudbalskog reprezentativca SR Jugoslavije Niše Saveljića već drugu godinu pohađa američki UCLA koledž i daleko je od očiju crnogorske javnosti. Ne krije da je svime u Sjedinjenim Američkim Državama prezadovoljan...

“Potpuno sam se navikao na život u SAD. Kultura i ljudi su mnogo drugačiji nego kod nas, ali priznajem da mi prija promjena i stvarno nemam više nikakav problem sa prilagođavanjem", kaže na početku razgovora za FOS mladi vaterpolista.

Foto

Evropa je za Saveljića sada predaleko u svakom smislu te riječi.

“Ako sve bude kako treba, diplomiraću 2021. godine na UCLA. Ne postoji šansa da se ranije vratim i zaigram za neki klub. Kada bih odigrao neku utakmicu po profesionalnom ugovoru na klupskom nivou, više ne bih imao pravo da nastavim američku koledž ligu. Još uvijek je rano govoriti o mojoj karijeri nakon koledža, ali volim vaterpolo i ova nevjerovatna prilika je zahvaljujući njemu”.

Kapica "Jenkija"? Nije lako donijeti takvu odluku

Zato nije isključena ni mogućnost da Saveljić u bliskoj budućnost zaigra za američku reprezentaciju u slučaju da odluči da nastavi život “preko”.

“Koledž liga je pod lupom Vaterpolo saveza SAD. Oni redovno prate takmičenje, jer odatle crpe najviše igrača. Tako da vjerujem da su veoma upućeni u partije koje pružam za UCLA. Da li postoji šansa da zaigram za njih? Mislim da tako važne odluke nije lako donijeti. Sada sam, ipak, fokusiran na školu i UCLA”, istakao je 20-godišnji Saveljić, koji je rođen u Bordou dok je njegov otac igrao u Francuskoj.

Foto

Za budućnost ima vremena, a sadašnjost je takođe vezana za vodeni sport.

“Koledž vaterpolo je mnogo drugačiji od vaterpola koji se igra u Evropi. Na Starom kontinentu je svakako mnogo kvalitetniji i ozbiljnije je shvaćen, a Amerikanci ga uglavnom igraju samo tokom koledža koji traje četiri, pet godina. Kasnije većinom prestaju i počinju da rade, neko nikada više i ne zaigra ovaj sport. Ali, shvatio sam da i to ima smisla, jer sa ozbiljnom koledž diplomom su šanse za uspjeh mnogo veće”, ističe Saveljić:

"Starbucks" isplativiji od vaterpola? 

Da vaterpolo nije finansijski moćan sport odavno nije tajna.

“U razgovorima sa bivšim saigračem, koji je bio veoma talentovan za vaterpolo, pitao sam ga zašto ne pokuša da igra u Evropi, jer ima kvalitet za to. Odgovorio mi je da za dvostruko više novca može da radi u kafeteriji "Starbucks" u SAD, i to samo nekoliko dana sedmično. Bilo mi je šokantno, ali je istina i tužno je. Očigledno da vaterpolo nije u poziciji u kakvoj je bio i u kakvoj zaslužuje da bude”.

Foto

Najbolji američki vaterpolisti su igrali ili i dalje igraju po Evropi.

“Amerika nema profesionalnu ligu. Oni koji diplomiraju su prinuđeni da odu u Evropu ako žele da nastave karijeru, a to znači da moraju da mijenjaju način života. Ovdje je stil igre dosta drugačiji, svaki tim na koledžu ima više od 50 akcija. Slično je kao u košarci, igra se sa mnogo blokova... Igra se veoma brzo i sudije dozvoljavaju agresivnije duele u polju, ali ne i na poziciji u dva metra. U prvoj godini mi je trebalo da se naviknem na ovaj stil igre, pozicije su suprotne od evropskih, pa mi bi sada bilo neobično kada bih morao da se vratim na evropske standarde. Sada čak i uživam u ovom vaterpolu koji forsiraju Amerikanci”, poručuje bivši igrač Primorca.

Želja da igram za Crnu Goru nije sporna

Saveljić nije debitovao za crnogorsku reprezentaciju na velikim takmičenjima. Kako stvari stoje, veliko je pitanje da li će to brzo i uraditi.

Prošle godine sam bio pozvan na pripreme za Evropsko prvenstvo u Barseloni. Pričao sam otvoreno sa selektorom  Vladimirom Gojkovićem i objasnio mu kakve su moje školske obaveze i da se uglavnom poklapaju sa reprezentativnim datumima. Želim da nosim crnogorsku kapicu u budućnosti, ali problem je što provodim 10 mjeseci tokom godine u Los Anđelesu. Tako da ne bih mogao da budem na pripremama koje se održavaju tokom zime”, rekao je Saveljić.

Foto

Ni ljetnji period ne rješava ništa.

Kada sam u Crnoj Gori preko ljeta, moj dolazak uvijek relativno kasni. I dalje imam mnogo da radim na sebi i da napredujem, tako da mjesec kašnjenja na pripreme mi ne daje istu šansu da konkurišem za prvi tim. Selektor i Vaterpolo savez su do sada bili korektni prema meni i sve smo rješavali u dogovoru. Nadam se da će tako biti i u budućnosti”, zaključio je Saveljić.

Pročitajte još:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari