1
min read
A- A+
Pročitano

Američka vojska počela da povlači opremu, ali ne i trupe iz Sirije

12/01/2019 - 9:14
Autor:Fos Media
64 pregleda

Američka vojska saopštila je da je počela da izvlači opremu, ali ne i trupe iz Sirije, što je prvi korak u ispunjavanju zahtjeva predsjednika Donalda Trampa za potpuno povlačenje vojske, javlja AP, navodeći da je ta najava izazvala zabrinutost i pitanja koliko brzo će SAD napustiti svoje kurdske saveznike u Siriji.

Izvor: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla, File

Izvor: Tanjug/AP Photo/Hussein Malla, File

Povlačenje je počelo sa izvlačenjem vojne opreme, rekli su zvaničnici američke odbrane, a narednih nedjelja očekuje se da će otići i kontingent od oko 2.000 vojnika. 

Povlačenjem svojih trupa Amerika će okončati trogodišnje organizovanje, naoružavanje, savjetovanja i vazdušnu podršku sirijskim, kurdskim i arapskim borcima u otvorenoj kampanji koju je osmislila administracija Baraka Obame s namjerom da trajno porazi Islamsku državu. 

Nesigurnost i kontroverze o trenutku i uslovima povlačenja iz Sirije podstaki su brojna pitanja o široj strategiji Trampove administracije za borbu protiv islamskog ekstremizma, uključujući i Trampovu namjeru da ovog ljeta smanji prisustvo američkih snaga u Avganistanu.

Američki vazdušni napadi na Islamsku džravu u Siriji počeli su u septembru 2014. godine, a kopnene trupe su angažovane godinu dana kasnije.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari