1
min read
A- A+
Pročitano

Austrija pod snijegom, srednjoškolce evakuisali vojni helikopteri

11/01/2019 - 22:10
Autor:Fos Media
129 pregleda

Vojni helikopteri evakuisali su grupu njemačkih srednjoškolaca, koji su došli na zimski odmor u Austriju i skoro nedjelju dana bili zarobljeni u hotelu zbog rekordnog snijega u zemlji.

Izvor: TANJUG/AP Photo/Kerstin Joensson

Izvor: TANJUG/AP Photo/Kerstin Joensson

Austrijska vojska je saopštila da je poslala dva helikoptera da evakuiše 66 đaka i nastavnika iz skijališta Kasberg u Grinauu u centralnoj Austriji, gdje su stigli u subotu na skijaški odmor, ali nije bilo ništa od skijanja zbog snijega koji je pao u velikom dijelu zemlje.

Skijalište Kasberg, kao i druga austrijska skijališta, zatvoreno je nekoliko dana zbog rizika od lavina, pada drveća ili prekida struje. Srednjoškolci su, uprkos lošoj sreći što se tiče snijega, bili raspoloženi i ispunjavali vrijeme društvenim igrama, pošto nije bilo struje za telefone ili televiziju.

Do tri metra snijega i čak više na nekim mjestima palo je od prošlog četvrtka na zapadu i u centru Austrije. Instalacije za skijalište Lozer u Štajerskoj, na visini od 1.500 metara potpuno su nestale pod pet metara snijega. Oko 500 vojnika bilo je na terenu danas da oslobode krovove i puteve u mjestima gdje je situacija najkritičnija.

Vlada je saopštila da je još hiljadu vojnika u pripravnosti i spremno da interveniše u slučaju potrebe. Takođe se sprovode hitne operacije evakuacije iz mesta blokiranih snijegom više dana.

Vojska, vatrogasci i timovi civilne zaštite žele da iskoriste današnje smirenje vremenskih prilika da intervenišu prije novih padavina očekivanih ovog vikenda. Rizik od lavina je i dalje vrlo visok i stanovnici nekih krajeva Insbruka, glavnog grada Tirola okruženog planinama, zamoljeni su da zaštite vrata i prozore svojih kuća.

Nevrijeme pogada i jug Njemačke gdje je vojska takođe pozvana kao pojačanje za operacije čiščenja snijega i evakuacije.

Više vozača provelo je noć u svojim vozilima na autoputu A8 jugoistočno od Minihena, prije nego što je saobraćaj ponovo jutros uspostavljen. Oko 90 letova otkazano je danas na aerodromu u Minhenu.

Kao i druga mjesta u regionu čuveno skijalište Garmiš Partenkirhen u Bavarskoj proglasilo je stanje prirodne katastrofe. Jedan devetogodišnji dječak stradao je juče kada ga je poklopilo drvo koje se srušilo pod teretom snijega.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari