1
min read
A- A+
Pročitano

Britanci kreću u masovno kućno testiranje na korona virus?

25/03/2020 - 18:57
Autor:Fos Media
423 pregleda

Britanci bi se uskoro mogli sami testirati na Covid-19 od kuće i test bi im već za 15 minuta mogao reći jesu li pozitivni na virus.

Foto

Foto: Unsplash.com

Profesorica Sharon Peacock rekla je za Guardian kako bi masovna testiranja u Velikoj Britaniji mogla biti moguća već od sljedeće sedmice. Hiljade15-minutnih testova na korona virus dostavljaće se putem Amazona osobama koje su u samoizolaciji i imaju simptome koronavirusa, a testovi će biti dostupni i za kupovinu. Dodala je da su testovi kupljeni u jugoistočnoj Aziji te da ih naručuju i druge evropske zemlje, prenosi Jutarnji.hr.

Britanski ministar zdravlja Matt Hancock juče je izjavio da je vlada kupila 3,5 miliona testova na antitijela za koronavirus. Međutim, nije nagovijestio da će testovi tako brzo postati dostupni javnosti.

Peacock, koja je ujedno i direktorica nacionalne službe za infekciju Državne agencije za javno zdravstvo Engleske, izjavila je da će testovi biti testirani ove sedmice i ako se pokažu učinkovitim, sljedeće će se distribuirati u javnost.

Objasnila je da test izgledom podsjeća na test za trudnoću, a uključuje kap krvi iz prsta koju uređaj analizira i u roku 10 do 15 minuta prikazuje rezultat. Dijagnoza infekcije se postavlja pretragom antitijela IgM i IgG, javlja Jutarnji. hr.

Testovi će biti primarno biti namijenjeni zdravstvenim radnicima koji će moći da provjere jesu li pozitivni na virus te jesu li imali virus i stoga postali imuni, što će im omogućiti da se vrate na posao. Ministar zdravlja rekao je kako se za sada vjeruje da su oni koji su preboljeli virus, sada imuni i ne mogu ga prenijeti na druge.

Testovi će se moći kupiti u apotekama. Cijena za sada nije poznata, ali Peacock uvjerava da će biti "minimalna".

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari