2
min read
A- A+
Pročitano

Da li je princ Hari zapravo abdicirao?

14/01/2020 - 13:24
Autor:Fos Media
660 pregleda

Povlačenje iz protokola kraljevske porodice događalo se i ranije, ali je pitanje u kolikoj mjeri je ovaj čin bezazlen.

Foto

Foto: Tanjug/AP

Prošlosedmično saopšenje princa Harija, vojvode od Saseksa, i njegove supruge, Megan Markl, da se povlače s kraljevskih dužnosti je uzburkalo kako samu kraljevsku porodicu, tako i javnost. Britanska kraljevina se odlikuje dugačkom i strogom tradicijom, te nije iznenađujuće što je njihov potez shvaćen kao nekonvencionalan, ali nije nužno i bez presedana.

Paralele su povučene između događaja iz prošlog vijeka, tačnije 1936. godine kada je stric kraljice Elizabete, Eduard VIII, donio odluku napustiti prijestol kako bi oženio Valis Simpson, pripadnicu američkog visokog društva.

Pročitajte i ovo: Megzit: Princ Filip bijesan, Hari s kraljicom, Vilijam "krivac"...

Zanimljiva je sličnost između ovih događaja. Oba slučaja odlikuju se tenzijom između članova kraljevske porodice, kao i znatnom medijskom pažnjom, i u oba slučaja je prisutna razvedena žena iz SAD-a.

Ono što je važna razlika je činjenica da je Eduard VIII privremeno bio kralj. Kao britanski monarh, on je ujedno bio i poglavar Anglikanske crkve. Njegova želja da se oženi Valis Simpson nije se slagala s crkvenim načelima, jer je Valis iza sebe imala dva propala braka (National Geographic).

Narod je na Valis gledao kao na posrnulu ženu, a nije zadobila ni naklonost britanske vlade. Ovakve okolnosti su dovele do ustavne krize.

Eduard VIII se jedno vrijeme zalagao za takozvani morganatski brak. U tom slučaju, potomstvo muškarca i žene, koji ne pripadaju istom društvenom staležu, ne može nasljeđivati titule i kraljevske povlastice.

Budući da kompromis nije pronađen, Eduard VIII je abdicirao 10. decembra 1936. godine. Sa Valis se seli u Francusku, gdje se vjenčaju godinu dana kasnije, nakon što je njen prethodni brak i zakonski okončan.

Ovi događaji su toliko uzdrmali sam koncept britanske monarhije, da je Time Magazin proglasio Valis Simpson "Ženom godine 1936".

Okolnosti braka između princa Harija i Megan Markl neodoljivo podsjećaju na zbivanja iz prošlosti, ako se u obzir uzme zaokupljenost javnosti činjenicom da je Megan glumica iz SAD-a koja za sobom već ima jedan brak.

Ipak, iako je princ Hari pripadnik kraljevske porodice, nije i monarh, kao što je to bio slučaj s njegovim prastricem. On zauzima tek šesto mjesto u redu za britanski prijestol, a da bi u potpunosti bio izuzet iz tog poretka, nužno je da mu kraljica Elizabeta II uruči službeni otpust, pa da zatim parlament Ujedinjenog Kraljevstva donese poseban zakon kojim će se otpust realizovati.

Nema naznaka da će se princ Hari odreći svoje titule ili mjesta u redu za prijestol. Štoviše, na veb stranici vojvode od Suseksa je istaknuta namjera para da s ponosom nastavi tradiciju Njenog Kraljevskog Visočanstva.

Pročitajte i ovo: Kraljica se saglasila sa odlukom Harija i Megan

Princ Hari i Megan namjeravaju podijeliti svoje vrijeme između Ujedinjenog Kraljevstva i Sjeverne Amerike, te će zbog toga biti izuzeti iz određenih ceremonijalnih uloga. Pretpostavke su da će se naizmjenično preseliti u Kaliforniju i Kanadu.

Još jedna razlika između princa Harija i njegovog pretka je ta što je Eduardu VIII bila određena doživotna penzija u zamjenu za izgnanstvo u Francuskoj. Nasuprot tome, princ Hari i Megan namjeravaju se odreći svojih kraljevskih primanja, koja dolaze od poreza britanskih građana.

Ostaje pitanje kako će se princ Hari i njegova supruga izdržavati, ali i kako će njihovo povlačenje sa kraljevskih dužnosti izgledati, prenosi Klix.ba.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari