1
min read
A- A+
Pročitano

Kim se uplašio da će doživjeti Gadafijevu sudbinu?

16/05/2018 - 9:54
Autor:Fos Media
589 pregleda

Sjeverna Koreja je objavila da bi mogla da odustane od samita njenog lidera Kim Džong-una sa predsjednikom SAD Donaldom Trampom, a "Bi-Bi-Si" navodi da su Pjongjang alarmirale tvrdnje Trampovog za savjetnika za nacionalnu bezbjednost Džona Boltona, iznijete u intervjuima tokom vikenda, da bi Sjeverna Koreja mogla da slijedi libijski model nuklearnog razoružanja.

Foto: Business Insider

Kim Džong Un, Foto: Business Insider

Analitičari smatraju da je to uznemirilo Pjongjang zbog poznate sudbine libijskog vođstva, pošto je Moamer el Gadafi svrgnut sa vlasti i brutalno ubijen.

Navodi se da su u oštrom saopštenju koje je potpisao zamjenik sjevernokorejskog ministra spoljnih poslova Kim Kje-gvan, učesnik ranijih pregovora sa Vašingtonom koji je vjerovatno za ovo imao podršku vođe Kima lično, SAD optužene da daju nepromišljene izjave i kriju zlokobne namjere.

"Bi-Bi-Si" navodi da je potpisnik saopštenja, koje je objavila sjevernokorejska državna agencija KCNA, uperio prst direktno u Boltona, prenosi Tanjug.

"Već smo u prošlosti vidjeli Boltonove kvalitete i ne krijemo odvratnost koju osjećamo prema njemu", poručio je Kim Kje-gvan.

Navodi se da je Boltonovo postavljanje na funkciju u Bijeloj kući u martu ove godine razbijesnjelo Sjevernu Koreju, pošto je ovaj "konzervativni ultra-jastreb" čvrst u odbrani američke moći i zagovara primjenu sile u inostranstvu. Bolton je u jednoj od ranijih izjava kazao da bi bilo "potpuno legitimno" izvesti napad iz predostrožnosti na Sjevernu Koreju.

Ipak, "Bi-Bi-Si" navodi da se poruka iz Pjongajanga nije odnosila samo na Boltona, već i na Trampa koji je upozoren da ne "ide tragovima prethodnika" inače će "biti upamćen kao tragičniji i neuspješniji predsjednik od svojih prethodnika, što je daleko od početne ambicije za uspjehom bez presedana".

Navodi se da i su vojne vježbe Južne Koreje i SAD, koje je Pjongjang naveo kao razlog otkazivanja sastanka na najvišem nivou sa Seulom i zaprijetio otkazivanjem samita sa Trampom, nešto što se održava nekoliko puta godišnje i redovno razbiesni Sjevernu Koreju.

Pentagon je saopštio da je vojna vježba sa Južnom Korejom rutinska i isključivo odbrambenog karaktera. Pukovnik Rob Mening rekao je da je cilj te vježbe da poboljša sposobnosti SAD i Južne Koreje da djeluju zajedno, prenosi AP.

Vježba je počela u ponedeljak i planirano je da traje do 25. maja.

Mening je dodao da je to godišnja vježba i da je njen odbrambeni karakter jasan već decenijama i da se nije promijenio.

Stejt department je saopštio da nema nikakvih informacija o tome da Pjongjang želi da otkaže planirani samit SAD i Sjeverne Koreje 12. juna u Singapuru na kome bi trebalo da se sastanu lideri dviju zemalja Donald Tramp i Kim Džong-un.

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off

Komentari