1
min read
A- A+
Pročitano

Kina: Epl aplikacijama pomaže demonstrante u Hong Kongu

09/10/2019 - 9:21
Autor:Fos Media
64 pregleda

Kineski mediji optužili su danas američkog tehnološkog giganta Epl da podržava demonstrante u Hong Kongu putem aplikacije koja može da prati kretanje policije po gradu.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Kritika je od kineskih vlasti došla i na adresu američke profesionalne košarkaške lige NBA i franšiza "Hjuston Rokets", zbog tvita komesara lige Adama Silvera u kom je izrazio podršku demonstrantima.

List Ženmin žibao, organ vladajuće Komunističke partije Kine, optužio je Epl da je u Hong Kongu omogućio korišćenje aplikacije koja na mapi pokazuje gdje se nalazi policija.

Aplikacija HKMap.live opisana je kao podrška "izgrednicima". Nekadašnja britanska kolonija, Hong Kong prolazi kroz četvrti mjesec političke krize s gotovo svakodnevnim i često nasilnim demonstracijama.

"Epl je odlučio da odobri aplikaciju u Hong Kongu. Da li je namjera Epla da bude saučesnik izgrednika", upitao je Ženmin žibao.

Američka kompanija ima značajan finansijski interes u kontinentalnoj Kini i do sada je izbjegavala da zauzme stav o osjetljivim pitanjima, i uglavnom se povinovala zahtjevima Pekinga za onemogućavanje korišćenja nekih aplikacija u toj zemlji.

Hong Kong je 1997. vraćen Kini i trenutno uživa poseban status, sa širokom autonomijom i građanskim slobodama.

"Epl treba da razmisli o posljedicama svoje neoprezne i pogrešne odluke", naveo je kineski list.

Epl nije komentarisao ove optužbe, prenosi agencija Beta.

Pročitajte i ovo:

 

is_sponsored
0
FOTO PRICHA
Off
slika_video_zamjena
Off

Komentari